Volledig scherm
© ANP

Groningse bodem schudt bij beving minder hard

De Groningse bodem schudt bij bevingen minder hard dan gedacht. Dat blijkt uit nieuwe metingen van het KNMI, meldde het instituut vrijdag.

Het KNMI benadrukt er nog steeds van uit te gaan dat Groningen getroffen kan worden door een beving met een kracht van 5 op de schaal van Richter.

Het instituut heeft dan ook niet gekeken naar de Richter-schaal, maar naar de grondversnelling. Deze bepaalt hoe sterk een beving voelbaar is aan het aardoppervlak.

In de gemeente Loppersum, waar de seismische dreiging het grootst is, is de te verwachten grondversnelling gedaald met 14 procent. Op grotere afstand van Loppersum is de daling soms wel 50 procent. Doordat het meetnetwerk is uitgebreid, kan het KNMI betere voorspellingen doen.

Sinds de eerste aardbeving boven het Groningen-gasveld, in 1986, zijn er door het KNMI meer dan duizend aardbevingen in het gebied geregistreerd. De zwaarste aardbeving in Noord-Nederland had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter en vond plaats in Huizinge, in augustus 2012.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.