Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Groningse kinderarts pleit voor kinkhoestvaccinatie, maar vaccin is nauwelijks te krijgen

Kinkhoest zorgde ervoor dat de afgelopen maanden tientallen jonge kinderen in levensgevaar in de Nederlandse ziekenhuizen lagen. De grootste oorzaak? Hun moeder, broertjes of zusjes waren niet gevaccineerd. Kinderarts Jan Peter Rake pleit op de site van het Dagblad van het Noorden voor levensreddende vaccinaties om ze de laatste twijfelaars over te halen. Ondertussen is het vaccin door zijn populariteit op sommige plaatsen in Nederland nauwelijks te krijgen. 

In 2017 gingen nog zes kinderen dood aan kinkhoest en vorig jaar drie, volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kinderarts Jan Peter Rake van het UMC Groningen vertelt tegen het Dagblad van het Noorden: ,,Een niet-gevaccineerde peuter is een potentiële tijdbom voor baby’s op een crèche. Niet alleen kinkhoest is levensgevaarlijk, ook mazelen.’’

De arts heeft in zijn carrière kinderen in zijn handen zien doodgaan aan ziektes die te voorkomen zijn door vaccinaties. Hij wijst erop dat er ook dit jaar weer jonge kinderen aan de beademing en andere apparatuur moesten vanwege ernstige kinkhoest.

,,Dat ziet er heel naar uit. Dat gaat door merg en been. Ze hoesten hun hele longen kapot. Soms moeten ze aan de hart-longmachine om te overleven. Als ze het overleven houden sommige ernstige longschade. Alleen doordat de moeder tijdens de zwangerschap niet tegen kinkhoest was gevaccineerd of doordat ongevaccineerde broertjes of zusjes ze hebben besmet.’’

Tekort aan vaccins

De oproep van Rake geldt voor een kleine groep die zich niet laat inenten. Vandaag berichtte De Gelderlander dat in Nederland op bepaalde momenten een tekort aan kinkhoestvaccins is doordat zwangere vrouwen zich en masse laten inenten tegen de gevreesde luchtweginfectie. Daar komt bij dat een geplande levering van vaccins afgelopen weken vertraagd was.

Sommige apotheken, gezondheidsdiensten en ziekenhuizen zaten tot nu zonder vaccins. De GGD in Amsterdam moet zwangere vrouwen bijvoorbeeld laten wachten op een inenting tot er eind juni weer voldoende vaccins beschikbaar zijn.

 ,,De productietijd beslaat in totaal een periode van ongeveer twee jaar”, zegt Rolf Remorie, directeur vaccins bij GSK, leverancier van kinkhoestvaccins. Het vaccin heeft bovendien een beperkte houdbaarheid, waardoor het geen zin heeft om grote voorraden te hebben. Gisteren werd bekend dat een nieuwe levering van vaccins inmiddels geregeld is en dat apothekers snel bevoorraad zullen worden.

Volledig scherm
Jan Peter Rake, kinderarts in het UMC Groningen. © Privéfoto