Volledig scherm
MDMA in pilvorm. © anp

Groningse student houdt wel van een pilletje

Bijna de helft van de studenten in Groningen heeft ooit harddrugs zoals cocaïne en xtc gebruikt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Hanzehogeschool in Groningen. Al eerder bleek uit diverse onderzoeken dat de Groningse studenten bepaald niet schromen om naar verdovende middelen te grijpen.

De onderzoekers van de Hanzehogeschool vroegen 253 studenten (man en vrouw, HBO en universiteit) naar hun drugsgebruik. Bijna 43 procent gaf zelf aan ooit partydrugs als xtc of cocaïne te hebben gebruikt. Xtc is favoriet. Meer dan een derde van de studenten zegt de pretpil ooit ingenomen te hebben. Bijna 24% heeft ooit speed gebruikt, dik 22 procent heeft wel eens cocaïne gesnoven. 

Rotterdam
Groningen scoort opvallend hoog op het gebruik van drugs. Een vergelijkbaar onderzoek in Rotterdam onder studenten leverde een score op van dertig procent voor harddrugs. Uit landelijk
onderzoek onder jongeren van 15 tot 34 jaar blijkt dat ongeveer 13 procent drugs gebruikt. Een grootschalig landelijk onderzoek onder studenten is er niet. Eerder gaf onderzoeksinstituut Trimbos al aan niet op dat deelniveau cijfers te hebben. 

Het is bepaald niet de eerste keer dat de studentenstad Groningen in het nieuws komt als het om drugsgebruik gaat. De Universiteitskrant (UK) van de studentenstad deed in 2014 onderzoek onder 700 studenten. Ook toen bleek dat bijna de helft van de verenigingsstudenten weleens xtc gebruikt. De meest gebruikte drug in dat onderzoek was softdrugs met 66 procent, gevolgd door lachgas en xtc.

Europese Unie
Het gebruik van xtc ligt volgens Trimbos in Nederland ruimschoots boven het EU-gemiddelde en is het hoogst van alle lidstaten. In de EU gebruikte bijvoorbeeld gemiddeld 1,7 procent van de 15-34 jarige jongeren en jongvolwassenen xtc in het afgelopen jaar. Dat staat in schril contrast met de 6,6 procent voor Nederland.