Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Groot aantal werknemers op Schiphol betrokken bij drugssmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft vanmorgen op Schiphol twee medewerkers uit Amsterdam aangehouden als verdachten van grootschalige drugssmokkel. De mannen van 33 en 44 jaar werkten vermoedelijk samen met meerdere andere verdachten op het beveiligde gedeelte van de luchthaven. Eerder werden al 12 personen aangehouden in de smokkelzaak, waarvan er 9 op Schiphol werkten.

Het strafrechtelijke onderzoek van een team Zware Criminaliteit van de Koninklijke Marechaussee naar de drugssmokkel werd al in augustus 2017 opgestart. Gedurende dit onderzoek kwamen er meerdere Schipholmedewerkers, werkzaam in de bagagekelder, de catering en schoonmaak, als verdachten in beeld. Deze verdachten hadden voor hun werk een Schipholpas, waarmee zij het beveiligde gebied van de luchthaven konden betreden. Dit verschafte hen toegang tot locaties waar slechts weinig mensen mochten komen, zoals de bagage-afhandeling.

Koffers met heroïne en cocaïne

In het onderzoek werd duidelijk dat de smokkelorganisatie met het grootste gemak koffers met heroïne en cocaïne aan boord van vliegtuigen plaatste die vertrokken vanuit Afrika en Zuid-Amerika. Deze koffers werden door tussenkomst van medewerkers van deze luchthavens heimelijk en ongeregistreerd aan boord gebracht. 

Bij aankomst in Nederland haalden bagagemedewerkers de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem en gaven deze door aan het catering- of schoonmaakpersoneel. De koffers werden vervolgens afgegeven aan een vrouw in Almere die in contact stond met de criminele organisatie in Afrika.

12 eerdere arrestaties

In de afgelopen periode arresteerde de marechaussee al 12 personen waarvan er 9 op Schiphol werkten. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten en zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. 

Tijdens eerdere acties trof de marechaussee al ruim 100 kg aan heroïne en cocaïne aan. Bij doorzoekingen van woningen werd nog eens ruim 100.000 euro aan contant geld en goederen in beslag genomen. Ook loopt er een onderzoek naar bezittingen in het buitenland. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Volledig scherm
De Koninklijke Marechaussee op Schiphol Airport. © anp