Groot alarm na giftige wolk uit Limburgse salpeterzuurfabriek, gevaar geweken
videoOp industrieterrein Chemelot in Geleen is rond het middaguur een flinke hoeveelheid salpeterzuur vrijgekomen. Hulpdiensten hebben groot alarm geslagen, op en rond het terrein loeien sirenes. Chemelot heeft inmiddels gemeld dat het de situatie onder controle heeft en dat het lek is gedicht.
De rookwolk met salpeterzuur uit salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen ontstond iets voor het middaguur en waaide vervolgen richting Beek en Geleen. Een groot winkelcentrum in Beek werd afgesloten, mensen kregen advies binnen te blijven. In Geleen is de weekmarkt afgebroken, ook gingen winkels dicht. Uiteindelijk kon het lek rond 13:00 worden gedicht, aldus Chemelot.
Meteen na het lek rukten hulpdiensten massaal uit. Ook loeiden sirenes en ging er een NL-Alert uit. De brandweer liet weten dat stikstofoxiden (NOx) zijn vrijgekomen. Omwonenden werden gewaarschuwd voor stank en een hinderlijke lucht. De brandweer adviseerde ramen en deuren dicht te houden en de mechanische ventilatie uit te zetten.
Het lek bij OCI Nitrogen volgt kort nadat Chemelot donderdag meldde dat een van de salpeterzuurfabrieken van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf werd genomen. Er ontstond daarbij een bruine rookpluim. Een dag later was die rookpluim er opnieuw, nu door het weer opstarten van de fabriek. Onduidelijk is voorlopig hoe het lek kon ontstaan en wat de oorzaak is voor de nieuwe stikstofwolk vandaag.
Kunstmest
Salpeterzuur is een grondstof voor kunstmest. ,,Bij de productie van salpeterzuur komen stikstofoxiden (NOx) vrij”, legde Chemelot uit bij het stilleggen van de fabriek donderdag. ,,Een denox-installatie reduceert deze uitstoot. Bij start en stop van de fabriek is de denox-installatie nog niet op de juiste temperatuur. Daardoor komt er een beperkte hoeveelheid stikstofoxiden vrij (bruine pluim). De pluim wordt op grote hoogte uitgestoten en opgenomen in de lucht. Bij onderhoudswerkzaamheden, een stop of een storing is de bruine pluim kortstondig zichtbaar.”
Chemelot is een liefst 800 hectare groot industrieel terrein bij Geleen, waarop tientallen bedrijven gevestigd en waar 8.000 mensen werken. Op het direct naast de A2 en het treinspoor gelegen complex staan fabrieken van onder meer DSM, BAM, Polyscope Polymers, Stork, Air Liquide en dus OCI Nitrogen.
Tekst gaat verder na de foto
OM: Chemelot niet veilig
Het is niet de eerste keer dat Chemelot de veiligheid in het geding brengt. Op 9 november 2015 woedde er een grote brand in een loods van transportbedrijf Bosman, waar kunststoffen en chemicaliën waren opgeslagen. Ook waren er knallen te horen. De brand ontstond tijdens werkzaamheden aan het dak van de 10.000 vierkante meter grote loods, waarbij dakdekkers vuur gebruikten. Niemand raakte gewond. Ook toen gingen sirenes af, werd een NL-Alert verstuurd en adviseerden hulpdiensten omwonenden de deuren en ramen dicht te houden.
Vorig jaar november onthulde De Limburger dat de veiligheid op Chemelot te wensen overliet. Het OM verdenkt meerdere bedrijven te weinig te hebben gedaan om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen voor mens en milieu te beperken. Dit nadat de politie zes zware ongevallen onderzocht, die zich tussen 2015 en 2017 voordeden op het terrein.
Het ging onder meer om een brand in een naftakraker van Sabic eind 2016, waardoor een werknemer overleed en een ander zwaar gewond raakte. Ook werden zeven DSM-medewerkers in 2015 blootgesteld aan blauwzuurgas bij DSM in 2015. Ook vonden er in die periode twee branden bij twee andere bedrijven, één door een lek in een leiding, de ander door een scheur in een ketel.
Lachgas
In juni 2018 oordeelde ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op basis van enkele van dezelfde incidenten dat Chemelot niet veilig is. ,,Inspectie en onderhoud waren niet altijd op orde, werkinstructies werden niet nageleefd en mogelijke risico’s werden niet geïdentificeerd’', aldus de Onderzoeksraad. Bovendien zijn de chemische installaties verouderd. Ze worden onderhouden, maar niet gemoderniseerd.
NRC Handelsblad onthulde bovendien in mei dit jaar dat Chemelot al decennialang grote hoeveelheden lachgas uitstoot, zonder dat dit gemeld of gemeten is. De totale lachgasuitstoot bleek de helft hoger dan tot dusver werd aangenomen. Dat is zoveel dat het gevolgen heeft voor het Nederlandse klimaatdoelen. Verantwoordelijk voor de grootschalige lachgasuitstoot is onder meer de al in 1969 gebouwde fabriek van bedrijf Anqore. Daarin wordt plastic-grondstof acrylonitril geproduceerd. Lachgas is een zeer groot broeikasgas dat 265 maal sterker is dan CO2.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
CBS trekt omstreden conclusie over uithuisplaatsingen toeslagenkinderen in
Het CBS trekt een omstreden conclusie in, over uithuisplaatsingen van kinderen in gezinnen die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire. Het CBS stelde: ‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet’, en zette zo de deur open voor harde kritiek. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMneusproblemen door coke
Influencer Koen Kardashian heeft kapotgesnoven neus: artsen signaleren stijging aantal patiënten
Een ingestorte neusbrug of zelfs een compleet verloren neusholte door te snuiven: Nederlandse ziekenhuizen signaleren een stijging van medische neusproblemen als gevolg van cocaïnegebruik, zegt Henri Marres, hoogleraar keel-neus-oorheelkunde (KNO) en voorzitter van de landelijke KNO-vereniging. Exacte cijfers ontbreken. ,,Maar er lijkt sprake van een trend. We zijn aan het inventariseren hoe groot de omvang is.”
-
PREMIUMtrends
Ook 80-plussers ontdekken sociale media, Facebook uit de gratie
Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. Zelfs senioren omarmen vaker online platforms waarop ze met anderen kunnen communiceren. Jonge mensen richten zich vooral op nieuwe initiatieven en keren zich af van bekende, grote apps. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMAngela Kijkt TV109
Ongehoord Nederland zou hier een boete voor krijgen, maar bij BNNVara kan het gewoon
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.