‘Groot verdriet’ om overlijden bevlogen tropenarts door besmettelijke lassakoorts
UPDATEDe tropenarts die is overleden aan de besmettelijke lassakoorts, werkte in Sierra Leone om een écht verschil te kunnen maken. Gisteravond liet hij het leven, tot groot verdriet van collega's en de stichting waaraan de arts verbonden was.
Hanneke Keultjes & Natasja de GrootLaatste update:24-11-19, 20:25
‘Het beste aan werken in Sierra Leone is dat ik van echte waarde kan zijn en deel uitmaak van een belangrijke ontwikkeling', sprak de arts toen hij nog leefde in een interview. Hij overleed in Nederland, na tijdens zijn werk daar besmet te zijn geraakt met lassakoorts. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) informeerde de Tweede Kamer dit weekend dat de dokter een dodelijk slachtoffer van de ziekte werd, die hij opliep in Sierra Leone. Hij werd naar Nederland gebracht met een speciale vlucht. Daar werd hij in quarantaine geplaatst in het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Via de stichting waaraan hij verbonden is, is gevraagd de privacy van de familie te respecteren, de naam van de arts is in Nederland niet bekend gemaakt. Wel wordt verdriet geuit door betrokkenen, die de arts prijzen om zijn karakter, maar ook zijn inzet om gezondheidszorg in Sierra Leone te verbeteren. ,,We zijn dankbaar om hem in ons team gehad te mogen hebben,” aldus Capacare, een medische, humanitaire organisatie die internationaal helpt bij het trainen van medisch personeel. ,,We bewonderen zijn kennis, capaciteit en passie om toegang tot chirurgische hulp in Sierra Leone te verbeteren. Hij imponeerde met de manier waarop het hem lukte patiënten de best mogelijke behandeling te bieden en zijn studenten te begeleiden.”
Identiteit
We zijn dankbaar hem in ons team gehad te mogen hebben
Capacare, Organisatie voor medische hulp
De organisatie wil niets vertellen over de identiteit van de man. Net zomin geeft de stichting Masanga Nederland daar informatie over. De Nederlanders die zich in deze organisatie hebben verenigd zetten zich specifiek in voor het gelijknamige ziekenhuis, waar de arts voor zijn dood nog werkte en ook het virus opliep. Ze vragen de privacy van de familie van de arts te respecteren.
Ondertussen zijn er nog zorgen om een andere collega. Bij een tweede Nederlandse arts, die in hetzelfde ziekenhuis in het noordelijke Tonkolili District van Sierra Leone werkte, is eveneens lassakoorts vastgesteld. Ook hij is onder medische begeleiding naar Nederland gebracht en kwam gisteren met een speciale ambulance aan bij het Calamiteitenhospitaal, in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Volgens de bewindsman was het LUMC geen optie meer, omdat veiligheidsmaatregelen rond de inmiddels overleden patiënt ‘een groot beslag leggen’ op de capaciteit van het ziekenhuis.
Besmet
De twee Nederlandse artsen zouden besmet zijn geraakt tijdens de operatie van een zwangere vrouw in het Masanga-ziekenhuis eerder deze maand. De vrouw zou later zijn overleden. In het ziekenhuis werkten in totaal zeven Nederlanders en drie Britten. Ook de vijf andere Nederlandse zorgverleners die contact hebben gehad met de beide besmette artsen zijn inmiddels gerepatrieerd, meldt het RIVM, dat de bestrijding van het virus coördineert.
Gisteren schreef de stichting Masanga Nederland al dat hun gedachten uitgaan naar de medewerkers en hun families. De gerepatrieerde zorgverleners moeten twee keer per dag hun lichaamstemperatuur meten en dat doorgeven aan de GGD. Bij symptomen van de ziekte moeten zij zich direct melden, zegt een woordvoerder van het RIVM.
Lassavirus
De woordvoerder wijst erop dat het lassavirus minder besmettelijk is dan bijvoorbeeld Ebola. Het komt vooral voor in delen van West-Afrika in landen als Nigeria, Sierra Leone en Ivoorkust. In ons land krijgen mensen zelden lassakoorts, het gebeurt alleen bij Nederlanders die in de tropen in de zorg werken. De laatste keer dan het werd geconstateerd was in 2000. In Europa was in 2016 voor het laatst een geval van lassakoorts gemeld.
Alleen zieke mensen kunnen het virus verspreiden en dan alleen als anderen contact hebben met hun bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel of zweet. Het virus kan niet via de lucht (niezen, hoesten) worden verspreid. De meeste mensen die besmet zijn, hebben geen specifieke klachten. Ongeveer 10 op de 100 mensen krijgen na een besmetting last van ernstige klachten als koorts, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn. Gemiddeld overlijden één tot twee op de tien mensen aan de gevolgen van de ziekte.
Landen als Nigeria en Liberia kampen momenteel met een uitbraak van de ziekte. In Nigeria waren er dit jaar al ruim 726 bevestigde gevallen, waarvan 154 patiënten zijn overleden. In Liberia spraken de autoriteiten in september een gezondheidscrisis vanwege de uitbraak van lassakoorts.
Isolatie
De overleden arts lag sinds dinsdagavond op een isolatiekamer in het Leidse ziekenhuis waar hij in strikte isolatie werd verpleegd. De GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben de afgelopen dagen onderzocht met wie de arts contact had om zo eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen. Die mensen waarmee contact is geweest, zoals verplegers en vliegtuigpersoneel, wordt gevraagd extra op te letten op de verschijnselen die bij de ziekte horen.
In 2015 werden twee Nederlandse artsen die werkzaam waren in in het Masanga ziekenhuis, en de vrouw en een kind van een van hen, uit voorzorg in quarantaine geplaatst om een besmetting met ebola uit te sluiten. Het Masanga ziekenhuis werd in 2006 heropgericht door een aantal internationale sponsoren. De stichting Masanga Nederland is een van die sponsoren.
In augustus van dit jaar leek het er even op dat er in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een ebolapatiënt was aangetroffen. Het ziekenhuis nam alle voorzorgsmaatregelen maar uiteindelijk bleek het loos alarm.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.