Grootste Nederlandse natuurbrand ooit onder controle, nablussen kan nog weken duren
UpdateDe bos-heidebrand in de Deurnsche Peel is onder controle. Dat meldt burgemeester Hilko Mak van Deurne. Het vuur is nog niet uit en smeult nog op verschillende plekken ondergronds. Nablussen kan weken in beslag gaan nemen, aldus de brandweer. Ook de natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg bij Roermond is onder controle.
Het vuur, dat maandag uitbrak, heeft 800 van de in totaal 1000 hectare natuurgebied verwoest. Dat betekent dat het de grootste natuurbrand ooit is in Nederland. Burgemeester Mak reageert opgelucht dat het sein brand meester kon worden gegeven. ,,Het is verschrikkelijk dat het dit gebied zo heeft getroffen; het is zeer waardevol voor broedvogels, daar zullen we mee moeten dealen. Ook heb ik erg meegeleefd met onze inwoners die hun huizen moesten verlaten, dat geeft een ontzettende schok als je dat meemaakt.”
Staatsbosbeheer is bezorgd over de schade die de vlammen aan het beschermde natuurgebied aanbrengen. ,,Het is nog te vroeg om echte conclusies te trekken, maar een brand van deze omvang is een enorme klap voor het gebied. Zeker zo midden in het broedseizoen’’, aldus boswachter Lieke Verhoeven. Vooral de zogenaamde grondbroeders, zoals de roodborsttapuit, zijn getroffen. ,,Het is afwachten en hopen dat de brand snel onder controle zal zijn.”
Oostenwind
Het vuur kon zich volgens de brandweer razendsnel verplaatsen door de felle oostenwind. Die zorgde er bovendien voor dat veel begroeiing uitdroogde en zo makkelijk ten prooi kon vallen aan de vlammenzee. Door de ontoegankelijkheid van het gebied bleek blussen een helse klus. Er werden vier blusheli’s ingezet en ontzettend veel brandweermensen uit het hele land die het vuur te voet en met handgereedschap te lijf gingen.
Op het meest kritieke moment van de brand, de nacht van dinsdag op woensdag, waren er 250 hulpverleners op de been om de brand te bestrijden. Bijna honderd mensen uit Liessel, Griendtsveen en Helenaveen moesten hun huis verlaten en geëvacueerd worden vanwege brandgevaar en de rookontwikkeling. In Liessel en Asten hadden inwoners vanwege de windrichting enorm veel last van de dikke rookwolken.
De brandweer bewaakte het gebied afgelopen nacht met succes om te voorkomen dat het vuur opnieuw zou oplaaien. Daardoor waren geen extra evacuaties nodig. De vijf geëvacueerde gezinnen die nog niet terug naar huis konden vanwege rook en brandgevaar, mogen vanavond weer in hun eigen bed slapen, meldt het Eindhovens Dagblad.
Branden
De afgelopen dagen woedden er meerdere natuurbranden in Brabant en Limburg door de aanhoudende droogte. Ze zijn lastig onder controle te krijgen, onder meer vanwege de harde wind en hoge temperaturen.
In Nationaal park de Meinweg bij Roermond gaf de brandweer vanmiddag omstreeks 14.30 uur het sein brand meester. De brandweer is naar verwachting nog dagen bezig met nablussen. Ook kunnen er volgens de veiligheidsregio nog kleine brandhaarden (met rookpluimen) ontstaan. Een deel van het park zal daarom een week lang afgesloten blijven.
In deze video meer informatie over de grote branden, tekst gaat verder onder de video:
De rookoverlast is sterk afgenomen en er bestaat geen gevaar meer voor de gezondheid van de inwoners van Herkenbosch, blijkt uit de laatste metingen. Wel kan er nog reukoverlast zijn. Burgemeester Monique de Boer-Beerta van de gemeente Roerdalen besloot in overleg met de Veiligheidsregio dat de 4200 geëvacueerde inwoners terug naar huis kunnen. Dat gebeurt in fases en wordt begeleid door politie en gemeente. Omstreeks 17.00 uur waren de meeste evacués weer thuis. In overleg met de brandweer wordt beslist wanneer Rijstal Venhof weer vrijgegeven kan worden. De bewoners van de twee geëvacueerde zorglocaties zullen in overleg met de zorginstellingen terugkeren.
De natuurbrand verwoeste zo’n 200 hectare van het natuurgebied. Over de oorzaak is nog niets bekend.
Tienray
Vannacht ging opnieuw een stuk bos van 200 bij 350 meter in vlammen op in het Limburgse Tienray. Er werden diverse tankautospuiten en waterwagens ingezet om het vuur te bestrijden. De brand brak uit rond 01.45 uur. De oorzaak is nog onbekend. Even voor 04.00 uur werd het sein brand meester gegeven.
Bekijk hieronder de locaties van de branden. Tekst gaat onder kaartje verder.
De zestig brandweerlieden in het gebied hebben in de nacht van woensdag op donderdag weten te verhinderen dat de brand zich uitbreidde. ,,Dat is gelukt”, zei de opgeluchte woordvoerder. ,,Ze hebben de brand goed onder controle weten te houden. Op het oog lijkt nu alles rustig. Maar straks gaat een politiehelikopter de lucht in om een goed beeld van het grotendeels ontoegankelijke terrein te krijgen. We hebben een stoplijn gelegd die goed wordt natgehouden en het vuur heeft tegengehouden.”
In gemeenten rondom het natuurgebied moesten eerder deze week al tientallen bewoners hun huis uit vanwege het vuur, de rookontwikkeling en koolstofmonoxide. Gisteravond kregen twintig mensen een waarschuwing. Zij moeten rekening houden met een mogelijke evacuatie.
Bekijk hier beelden van de brand. Tekst gaat verder onder de video.
Blushelikopters
Brandweerploegen uit de rest van de regio en Duitsland en België werken mee om de brand te stoppen. Ook vliegt er een infrarood-drone boven het gebied om kleine brandhaardjes op te sporen, zodat die direct kunnen worden geblust. Zeker met het verwachte aantrekken van de wind kunnen vonken vanaf deze zogenoemde hotspots zorgen voor nieuwe branden. ,,Zo’n vonkje vliegt makkelijk zo’n 400 meter verder, met deze droogte heb je zo weer een nieuwe brand”, aldus de woordvoerder. De brandweer is op de Meinweg met vijf pelotons, goed voor 25 brandweerwagens, om de hotspots af te blussen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Brandweer zette zo'n 100 manschappen in voor zeer grote bosbrand tussen Tilburg en Moergestel
-
PREMIUM22
Niet alleen in de Biblebelt, maar ook in deze stad zijn veel grote gezinnen te vinden
Terwijl grote gezinnen zeldzamer worden, zijn ze in Rotterdam en enkele randgemeenten nog relatief veel te vinden. Zoals de familie Wildeman, een gezin met zeven kinderen, die binnenkort zelfs op tv te volgen zal zijn. Nummer acht is trouwens onderweg.Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard -
PREMIUM46
De Finnen achterna: zo ziet de ouderenzorg van de toekomst eruit
De zoektocht naar betere ouderenzorg brengt minister Conny Helder in Helsinki. Technologie en woongemeenschappen moeten de Finnen door hun grijze golf loodsen, met een beetje hulp uit de Filipijnen. -
Update / video
Heel Herkenbosch ontruimd vanwege grote natuurbrand
De hulpdiensten hebben afgelopen nacht heel Herkenbosch ontruimd. Dit vanwege de aanhoudende rook door de brand in het nabijgelegen natuurgebied de Meinweg. De evacuatie begon even voor middernacht en was rond 06.00 uur afgerond. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
met video
Twee Poolse vissers vermist, één gewond door ongeval met bootje op de Maas
Heijen -
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM110
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.