Volledig scherm
Een paasvuur in Espelo. © ANP

Grootste paasvuur staat in Overijsselse Dijkerhoek

Buurtschap Dijkerhoek in de provincie Overijssel heeft dit jaar officieus het grootste paasvuur. Het winnende paasvuur heeft een inhoud van 5431 kuub. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt.

Op de tweede plaats staat Espelo met een stapel van 4899 kuub. Buurtschap Beuseberg werd derde met 3477 kuub. Holterbroek viel buiten de prijzen. In deze vier buurtschappen van de gemeente Rijssen-Holten is tot het laatste moment met man en macht gewerkt om de vuurstapel zo groot mogelijk te maken. Vorig jaar had buurtschap Dijkerhoek gemeten naar inhoud ook de grootste brandstapel. Beuseberg kreeg dit jaar de schoonheidsprijs voor de mooiste paasstapel.

Bekendste paasvuur

De brandstapel in Espelo is al jaren het bekendste paasvuur in Nederland. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat haar paasvuur op de lijst is gekomen van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Morgenmiddag krijgt de organisatie officieel het certificaat uitgereikt. In 2012 was de stapel maar liefst 46 meter hoog en kreeg toen een vermelding in het Guinness Book of Records, aldus de organisatie.

Morgen is het eerste paasdag en worden alle paasvuren ontstoken. Het KNMI waarschuwde gisteren dat de traditionele paasvuren in het oosten van het land overlast kunnen veroorzaken: smog, rook en stank.