Grote brand treft afvalbedrijf in haven van Moerdijk

LIVESTREAMBij een afvalverwijderingsbedrijf in Moerdijk is vanmiddag een grote brand uitgebroken. Een persoon heeft brandwonden opgelopen. De brandweer heeft zojuist het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen van de brand bij Remondis Argentina aan de Middenweg gaat nog enkele uren duren.

Quote

Ik ben geschrok­ken. Maar de brand bij Remondis Argentia is niet te vergelij­ken met de enorme brand bij Che­mie-Pack in 2011

Jac Klijs, burgemeester

Een ontploffing ging aan de brand vooraf. Volgens de brandweer gaat het om ontplofte gasflessen. De brandweer Midden- en West-Brabant meldt dat er geen personen in het pand aanwezig zijn.

De brandweer is rond 16.00 uur met groot materieel uitgerukt. De inzet van de brandweer richt zich op behoud van de naastgelegen loods waar brandbare stof poly-ethyleen ligt.

Er is veel rookontwikkeling, die tot in de wijde omtrek te zien is. De brandweer adviseert ramen en deuren gesloten te houden. Volgens de Veiligheidsregio zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten in de rook. ,,Maar rook is altijd ongezond''.

Een politiehelicopter bekijkt situatie vanuit de lucht. Het slachtoffer met brandwonden is afgevoerd naar het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar.

Gevaarlijk
Volgens de website van Remondis Argentia recyclet het bedrijf waardevolle stoffen uit gevaarlijk afval afkomstig van drukkerijen, fotolabs, tandartspraktijken, ziekenhuizen en de industrie. Remondis is een wereldwijd opererende afvalverwerker met vestigingen in 34 landen.

Vanwege de enorme rookontwikkeling is de A17 in beide richtingen urenlang afgesloten geweest. Even na 20.00 uur ging de weg weer open, aldus de VerkeersInformatieDienst.

Explosies
Het is niet de eerste keer dat het mis gaat in Moerdijk. In juni 2014 brak een flinke brand uit bij de Shellraffinaderij na twee gigantische explosies. Twee mensen raakten gewond.

In januai 2011 ging het finaal mis bij chemiebedrijf Chemie-Pack. Een zeer grote brand legde het bedrijf in de as. Er raakte niemand gewond, wel was er enorme overlast. Bovendien raakte de omgeving van het bedrijf ernstig vervuild.

Bij het bedrijf dat nu getroffen is brak twee jaar geleden ook brand uit tijdens een productieproces in de verbrandingsoven. De brand bleef beperkt tot de oven, maar er was veel schade. Er vielen geen gewonden.

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk verklaart geschrokken te zijn. Maar volgens hem is de brand bij Remondis Argentia niet te vergelijken met de enorme brand bij Chemie-Pack in 2011.

Bekijk hier de live beelden vanaf het dak van de Brabantse krant BN DeStem: