Grote delen van Nederland kleuren donkerrood op Europese kaart
Grote delen van Nederland zijn donkerrood gekleurd op de Europese kaart van de corona-uitbraak. Dat betekent dat er bijzonder veel mensen positief zijn getest in de afgelopen twee weken. Het gaat om de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Groningen stond al op het hoogste niveau en blijft daar staan.
Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau. Een paar weken geleden stond Nederland grotendeels nog op groen, de gunstigste kleur, met hier en daar een oranje vlek.
De Europese gezondheidsdienst ECDC heeft vandaag de gegevens achter de kaarten bijgewerkt. Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Zo zou Duitsland kunnen besluiten dat Nederlanders alleen nog het land in komen als ze aan de grens een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien. De eisen kunnen per land verschillen.
Een persvoorlichter van het RIVM laat weten dat het veranderen van rood naar donkerrood per regio geen invloed heeft op buitenlandse landen. ,,Die landen gaan uit van de algemene kleurcode van Nederland, dus niet per regio. Deze cijfers zeggen nu alles over de huidige epidemiologische situatie in die gebieden.”
Vakantiebestemmingen
Ook op vakantiebestemmingen neemt het aantal coronagevallen toe. Zo zijn grote delen van Spanje van rood naar donkerrood gegaan, zoals Valencia, Mallorca en Ibiza. Catalonië had de hoogste kleur al. Ook het Griekse eiland Kreta gaat van rood naar donkerrood. Grote delen van Frankrijk gaan van groen naar oranje, net als delen van Sicilië, Sardinië, Venetië en Rome en omstreken in Italië.
Grote delen van Europa zijn groen, met hier en daar wat oranje gebieden. Dat betekent dat de corona-uitbraak er momenteel redelijk onder controle is. Voor die landen kunnen Nederlandse toeristen een gevaar zijn, omdat ze de erg besmettelijke Delta-variant van het coronavirus kunnen invoeren.
Gevolgen
De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt voor zijn kaart naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Het aantal nieuwe gevallen in Nederland is de afgelopen week weer gestegen, ook al ging dat minder snel dan de week ervoor.
Op de vorige kaart, die precies een week geleden werd opgesteld, kleurde heel Nederland al rood. Alleen Groningen was toen donkerrood, omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst was.
Afschrikken
Code rood hoeft vakantiegangers niet af te schrikken. Griekenland heeft gezegd geen extra eisen te stellen aan Nederlandse vakantiegangers. Griekenland kijkt naar de Nederlandse ziekenhuisopnames in plaats van het aantal besmettingen, zoals de ECDC doet. Ook heeft het land er alle belang bij dat toeristen blijven komen.
Ook Spanje blijft de Nederlanders welkom heten. ,,Ongeacht of ze uit een hoogrisicogebied komen of niet, of ze uit een donkerrood gekleurde of oranje regio komen. Alleen zullen de mensen uit risicogebieden (donkerrood, rood, oranje of grijs op de Europese kaart) anders dan mensen uit een groen gebied wel een bewijs van hun gezondheid moeten kunnen overleggen”, laat een woordvoerster van de Spaanse staatssecretaris van Toerisme Fernando Valdés weten.
Vakantiegangers in Frankrijk zullen vaker op de politie stuiten. ,,We gaan vanaf deze week strenger controleren aan de grens, als het gaat om bezoekers uit risicolanden’’, zei president Macron maandagavond op televisie. ,,Reizigers (uit die landen, red.) die niet gevaccineerd zijn moeten dan verplicht in isolatie.’’
Portugal gaat ook geen beperkingen opleggen aan Nederlanders (andersom wel, nu het reisadvies voor Portugal is aangescherpt). Portugal houdt zich strikt aan de afspraken rond het Europees coronacertificaat: volledige vaccinatie of een negatieve test van maximaal 72 uur oud.
ANVR-topman Frank Oostdam en directeur Matthijs Ten Brink van Sunweb Groep verwachten dat dit voor de meeste landen zal gelden.
Deze Europese kleurcodes verschillen weer van de reisadvieskleuren van de Nederlandse overheid. De ECDC-kaart zegt iets over het aantal besmettingen in een land. De kleurcode op nederlandwereldwijd.nl geeft aan of reizigers uit Nederland welkom zijn in een land. Zijn ze niet welkom of gelden er strenge coronamaatregelen, dan kleurt het land oranje. Code rood wordt alleen gegeven als er sprake is van veiligheidsrisico’s.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rode Kruis sluit servicepunt Ter Apel tijdelijk om veiligheid
Het Rode Kruis heeft het humanitair servicepunt voor de ingang van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel tijdelijk gesloten, zo bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTV Noord. Reden is de onrust van afgelopen weekend bij de hekken van het aanmeldcentrum. Het Rode Kruis gaat bepalen of het nog veilig is om medewerkers bij Ter Apel te laten staan. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
met video
Al 75 dagen op rij recordwarm, en we zijn er nog niet
Het is al 75 dagen op rij warm in het Limburgse Arcen. Sinds 2 juni steeg het kwik in de Noord-Limburgse plaats elke dag naar ten minste twintig graden. ,,Een bijzondere recordreeks. Ook het zomerrecord komt in beeld’’, aldus meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza. -
Gewonden bij grote brand in Deventer: ‘Ik hoorde m’n huisgenoot schreeuwen’
Vannacht is er een grote brand uitgebroken in het historische centrum van Deventer. Daarbij is de woning boven de voormalige fotozaak Hekkert volledig uitgebrand. Na enkele uren blussen is de brand nu onder controle, laat een woordvoerder van de brandweer weten. Er zijn twee gewonden naar het ziekenhuis overgebracht.
-
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUMcolumn
De bestrijding van een nieuwe coronagolf mag straks niet misgaan door kinderachtige vetes
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten en meer dan 700 bekeuringen
De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. De politie schreef ook meer dan zevenhonderd bekeuringen uit.
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerSjouken
Hans Laats
Dick van Dijk
Marc Hoogland
N. Garrara