Volledig scherm
Verkeersschool Aalbregt © Verkeersschool Aalbregt

Grote onrust rond rijschool: leerlingen woest, eigenaar duikt onder ‘na kogel in brievenbus’

Een eigenaar van een rijschool in Zoetermeer is vandaag ondergedoken omdat hij en zijn gezin ernstig bedreigd zouden zijn door klanten. Dat gebeurde vlak nadat het faillissement van zijn rijschool werd uitgesproken. Honderden leerlingen vrezen hun geld kwijt te zijn. ,,We worden bedreigd met de dood en er liggen kogels in de brievenbus”, stelt Verkeersschool Aalbregt in een verklaring. De politie bevestigt dat er vanmiddag een incident is geweest. Het CBR bevestigt het faillissement.

De verontwaardiging over het faillissement van de rijschool en de afhandeling daarvan is groot, blijkt uit reacties. Honderden gedupeerde leerlingen hebben inmiddels een Facebook-pagina in het leven geroepen waarop ze hun klachten en slechte ervaringen met elkaar delen. ,,Ik ben vannacht nog gevraagd om het resterende bedrag te betalen. Schaam je diep!”, schrijft een van hen.

Volgens een ander slachtoffer is het bepaald niet de eerste keer dat hij problemen heeft met de rijschool, en dat verhaal staat bepaald niet op zichzelf. ,,Heb al wat vorige problemen gehad met hem, maar dit is toch wel echt het hoogtepunt.” Hij claimt 2000 euro te hebben betaald en vreest dat het geld nooit meer terugkomt.

Bedreigd

De eigenaar van de rijschool, Ferry Aalbregt, ontkent er met het geld vandoor te zijn gegaan. Hij zegt dat het vanochtend op zijn terrein helemaal uit de hand liep toen het nieuws van het faillissement bekend was geworden. Medewerkers die de klanten persoonlijk wilden informeren zijn ‘gedwongen geëvacueerd door serieuze bedreigingen met letsel of zelfs de dood’, stelt Aalbregt in een verklaring. ,,Ook personeelsleden die alleen maar hun uiterste best hebben gedaan en ook gedupeerd zijn worden thuis aan de deur met de dood bedreigd.”

Onder leerlingen gaat het verhaal dat Aalbregt op het allerlaatste moment geld heeft willen aftroggelen en dat hij naar het buitenland is vertrokken. Uit diverse screenshots blijkt dat Aalbregt gisteren nog betaalverzoeken heeft verstuurd, met daarin ook de waarschuwing dat de volgende lessen zouden worden geannuleerd als er niet op tijd betaald zou worden.

Dit alles is een verzinsel, stelt Aalbregt. ,,De afgelopen week heb ik alle mogelijkheden onderzocht en geprobeerd om de zaak te redden. Helaas werd deze poging vannacht abrupt afgebroken na nachtelijk bezoek en hebben wij hierdoor niet alles kunnen afronden.”

Tekst gaat verder onder dit YouTube-filmpje van de verkeersschool

‘Alleen maar verliezers’

Het verhaal kent volgens Aalbregt ‘alleen maar verliezers’. ,,Wij hebben voornemens om zover mogelijk de opgelopen schade te beperken. Voor de leerlingen, maar ook de instructeurs die zijn getroffen. Ik kan niet anders dan mijn excuses aanbieden naar alle betrokkenen. Ook wij zijn alles kwijt en kunnen vrijwel geen kant meer op. Voor de mensen die de bedreigingen uiten en uitvoeren in sommige gevallen vraag ik vriendelijk te beseffen dat er geen opzet in het spel is, en ook wij een verliezer zijn.”

Volgens de politie is er vanmiddag inderdaad een incident geweest ‘op een locatie’ in Zoetermeer, maar waar dat precies heeft plaatsgevonden wil de politie niet zeggen. ,,We hebben in elk geval niemand onder begeleiding geëvacueerd, zegt een woordvoerder tegen deze nieuwssite. ,,We kunnen geen aangiftes in behandeling nemen omdat het hier een civiele zaak betreft.“

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) laat weten dat gedupeerden die morgen of vrijdag rijexamen moesten doen gewoon kunnen afrijden, maar dan moeten ze wel zelf een auto regelen. ,,We begrijpen heel goed dat dit een heel vervelende zaak is. Het is bijzonder spijtig dat jongeren nu mogelijk hun geld kwijt zijn”, meldt een woordvoerster.

‘Machteloos’

Ondertussen hebben tientallen gedupeerden al contact opgenomen met de politie. ,,Aan de telefoon remden ze mij vrijwel meteen af, omdat ze kapot zijn gebeld.” Een ander slachtoffer vult aan: ,,Ik vind dit zo erg en ben zo diep teleurgesteld. Ik was al bezig mijn praktijkexamen aan te vragen. Ik kan het gewoon niet geloven. Ik was zo blij. Ik was er bijna en nu in één klap is alles weg! Ik voel me zo machteloos.”

Ferry Aalbregt, die tientallen instructeurs voor hem had rijden in achttien gemeenten, is ondanks diverse pogingen onbereikbaar voor commentaar. Een automatisch bericht op zijn vaste nummer geeft aan dat ‘de mailbox vol zit’.

Volledig scherm
Een mail van vannacht van de rijschool naar een klant © Facebook
Volledig scherm
Mailwisseling rijschool/klant © Facebook