Vrouwkje Tuinman.
Volledig scherm
Vrouwkje Tuinman. © Luuk Huiskes

Grote Poëzieprijs voor gedichten met troost van Vrouwkje Tuinman

Schrijfster Vrouwkje Tuinman heeft de Grote Poëzieprijs gewonnen met haar bundel Lijfrente. Dat is vanavond bekendgemaakt in het NPO Radio 4 programma Opium. 

De jury koos Lijfrente uit 118 dichtbundels unaniem als de beste van het afgelopen jaar. Tuinman ontvangt 25.000 euro. 

De Grote Poëzieprijs is een initiatief van verschillende organisaties in Vlaanderen en Nederland. Het is de tweede keer dat de prijs is uitgereikt. De jury, bestaande uit onder andere Noraly Beyer, oud-nieuwslezer van het NOS Journaal en Kila van der Starre, literatuurwetenschapper en poëziecriticus, koos unaniem voor Tuinman.

In haar bundel Lijfrente beschrijft Tuinman de liefde en de dood. ‘Deze gedichten zijn openhartig, soms licht absurdistisch. Niets meligs of pastelkleurigs. Niet makkelijk, wel toegankelijk. Nuchter, maar nergens onpersoonlijk of kil. Integendeel. Geen schoonschrijverij en juist dat levert de mooiste zinnen op. En troost, daar waar er eigenlijk geen beginnen aan is,’ staat in het juryrapport.

Journalist, schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman debuteerde in 2004 met de dichtbundel Vitrine. Een jaar later verscheen haar roman Grote Acht. Ze won meerdere prijzen, waaronder de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre in 2010.