Volledig scherm
Raamprostitutie in Utrecht. © ANP

Grote politieactie tegen mensenhandel Eindhoven, zes aanhoudingen

UpdateBij een grote actie tegen mensenhandel in de prostitutie in Eindhoven zijn vrijdagavond zes aanhoudingen verricht. Dat meldde de gemeente. Er waren volgens het Openbaar Ministerie 44 dames en 20 klanten op het Baekelandplein toen dat door de autoriteiten hermetisch werd afgesloten.

Volgens een gemeentewoordvoerder zijn in totaal zes mensen aangehouden, onder meer op verdenking van mensenhandel en het witwassen van geld. Daarbij zijn ook sommen geld in beslag genomen. Om wat voor bedragen het gaat is niet bekendgemaakt, 'maar het gaat niet om een tientje in de broekzak', aldus de zegsman. Ook is een enkeling in de boeien geslagen omdat hij pepperspray op zak had.

De gemeente acht de kans klein dat in de loop van de nacht nog meer aanhoudingen worden verricht. 'We hebben inmiddels alle klanten en aanwezigen op het plein gesproken', stelde de zegsman. Hij sluit evenwel niet uit dat de gesprekken op termijn tot meer arrestaties leiden.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel meldde op een persconferentie dat er 'sterke signalen' waren dat de helft van de prostituees gelinkt kon worden met mensenhandel. De signalen waren afkomstig uit meerdere onderzoeken en bronnen van politie, Europol en OM. Dat ook vrouwen zouden overnachten in bedden waar zij klanten ontvangen, wijst erop dat zij niet vrijwillig werken.

Deze vorm van mensenhandel 'willen we voorkomen en vermijden', zei de burgemeester op een persconferentie. 'Dit is moderne slavernij die we niet willen.'

De actie begon rond 20.00 uur. De politie zette 300 agenten in en ook 50 ambtenaren van gemeentelijke diensten zijn bij de actie betrokken. Alle aanwezige prostituees werden overgebracht naar het stadhuis, waar speciale zeden- en mensenhandelrechercheurs met hen in gesprek gingen. Zij gaan daarna niet terug naar het prostitutiegebied.

Tolken, advocaten en hulpverleners stonden de vrouwen bij. Publiek, pooiers, beheerders en exploitanten moesten zich legitimeren en werden bevraagd op signalen van mensenhandel. Buurtbewoners waren per brief op de hoogte gebracht.