Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (l) en Ard van der Steur © anp

Grote rol Dijkhoff en Van der Steur bij nasleep Teevendeal

Minister Ard van der Steur en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) blijken een belangrijke rol te hebben gespeeld bij de afwikkeling van de Teevendeal.

Als VVD-Kamerlid hielpen ze mee aan het schrijven van een persbericht op het ministerie waarin ze bewust vaag waren over het geld dat was overgemaakt naar Cees H. Dat terwijl toenmalig staatssecretaris Fred Teeven bijna een jaar eerder al aan een hoge ambtenaar had gemeld dat het bedrag hoger was dan aan de Tweede Kamer was gemeld. Dit blijkt dinsdag uit de beantwoording van 250 Kamervragen door minister Van der Steur.  

Toen Nieuwsuur op 4 maart melding maakte van het bedrag van 4,7 miljoen gulden, werden Van der Steur en Dijkhoff naar het ministerie gehaald om mee te denken over de reactie van het ministerie op die vondst. Daar drong het tweetal er bij toenmalig minister Opstelten op aan om niet specifiek te reageren op het bedrag dat Nieuwsuur noemde 'omdat daardoor verwarring zou kunnen ontstaan'.  

Persbericht
In plaats daarvan ging de avond van de uitzending een persbericht van Veiligheid en Justitie de deur uit waarin stond dat 'niemand bij het departement kennis had van wat er feitelijk zou zijn overgemaakt'. ,,Wij herinneren ons de gesprekken niet zozeer als het helpen opbouwen van een verdediging, maar de opgebouwde verdedigingslijn te testen op houdbaarheid", aldus de minister in zijn brief aan de Kamer.   

Formeel hadden Dijkhoff en Van der Steur geen enkele rol bij het ministerie. Sterker nog, zij moesten als Kamerleden de bewindslieden juist controleren. In de Tweede Kamer doet de bemoeienis van de nieuwe bewindslieden bij de Teeven-deal de wenkbrauwen fronsen.