Volledig scherm
Twee van de gestolen vogels uit Avifauna. © Avifauna

Grote roof van zeldzame vogels uit vogelpark Avifauna

Uit Vogelpark Avifauna zijn vannacht ruim 30 zeer zeldzame vogels gestolen. Volgens het park in Alphen aan den Rijn zijn de dieven doelgericht te werk gegaan: ze hebben vooral waardevolle broedparen meegenomen.

Volledig scherm
Een van de gestolen vogels. © Avifauna

Het gaat onder meer om toekans, beo's, papegaaiachtigen en 16 neushoornvogels. De diefstal heeft niet alleen gevolgen voor het vogelpark zelf, maar ook voor internationale fokprogramma's waaraan Avifauna deelneemt. Meerdere van de gestolen vogels waren aan het broeden of hadden al jongen. 'De vogelverzorgers doen er alles aan om de achtergebleven jongen en eieren te redden', laat Arifauna weten.

De vogels zullen volgens het vogelpark hoogstwaarschijnlijk aangeboden worden in de illegale dierenhandel. 'Deze soorten vragen een zeer specialistische verzorging en zijn slechts in enkele dierentuinen wereldwijd te zien', zegt Arifauna.

Omdat de vogels gechipt en geringd zijn heeft Avifauna goede hoop een deel van de vogels terug te krijgen. Er is tevens een internationaal opsporingsbericht uitgestuurd.

Avifauna heeft ook fikse materiële schade opgelopen. Verblijven in het park zijn opengebroken en beschadigd. Avifauna werd in 2009 ook al bestolen. Toen verdwenen zo'n 20 vogels, waaronder een stel Montserrat-troepialen. Deze uiterst zeldzame dieren werden destijds teruggevonden bij een handelaar, aldus de woordvoerster.