PvdA-kamerlid Selcuk Öztürk.
Volledig scherm
PvdA-kamerlid Selcuk Öztürk. © anp

Grote ruzie binnen PvdA om rol Turkse clubs bij integratie

Binnen de PvdA-fractie is ruzie ontstaan over het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher. Twee Turkse Kamerleden hebben hun partijgenoot op het matje geroepen en beschuldigen hem van uitsluitingspolitiek.

PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu.
Volledig scherm
PvdA-Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu. © anp

De Tweede Kamer debatteert vandaag over een onderzoek naar vier conservatief-religieuze Turkse stromingen en organisaties: de Süleymanci beweging, Milli Görüs, Diyanet en de Fethullah Gülenbeweging.

Volgens Asscher is het volstrekt onduidelijk welke rol deze clubs spelen als het gaat om de integratie van Turken in de Nederlandse samenleving. Hun activiteiten zouden zomaar gepaard kunnen gaan 'met het afstand nemen van Nederlandse gewoonten, normen en waarden'. Ook is onduidelijk welke invloed de Turkse regering heeft op deze organisaties.

Clubs dwingen integratie te bevorderen
Asscher wil de organisaties minimaal vijf jaar volgen om hen te dwingen de integratie van Turken in Nederland te bevorderen. Maar dat is tegen het zere been van zijn partijgenoten, de PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk. Ze hebben Asscher onlangs in de kamer van Kuzu ontboden en hem om opheldering gevraagd.

'Ik begrijp niet dat Asscher deze organisaties onder een vergrootglas wil leggen. Ze hebben jarenlang constructief meegewerkt aan onderzoeken en ze houden zich gewoon aan de wet, dus wat is er aan de hand?', vraagt Kuzu zich af.

Öztürk: 'Iedereen in Nederland heeft het recht zich te verenigen. Zolang je niets strafbaars doet, moet je dat juist stimuleren.'

Op de Turkse internetsite Sonhaber.nl stellen Kuzu en Öztürk dat Asscher zich schuldig maakt aan uitsluitingspolitiek.