ANP
Volledig scherm
© ANP

Grote steden vragen kabinet om landelijke feestdag afschaffing slavernij

Een nationale feestdag op 1 juli, een landelijk onderzoek naar het koloniaal verleden en een bureau dat racisme en discriminatie bestrijdt: de vier grote steden vragen het nieuwe kabinet om meer betrokkenheid bij het thema slavernijverleden.

24 reacties

 • Dacia van Buuren

  1 jaar geleden
  Belachelijk. Dit behoeft geen feestdag. We hebben genoeg feestdagen, waar goede redenen voor zijn. Dit is echt onnodig.
 • M Waarhold

  1 jaar geleden
  @CC Tacke, wij buiten geen Roemen of Polen uit, als je kijkt dat ze hier hun geld verdienen en in hun thuisland uitgeven en als een koning leven in een economie (Polen) die met 300% is gestegen de afgelopen decennia.
 • Hans Laats

  1 jaar geleden
  Hans Laats. @ram ram nu je Akwasie nu er bij haalt is het wel een FEIT dat zijn voorouders hun eigen volk verkochte als slaven en blijft hij ontkennen. In deze moderne tijd zijn en worden er nog steeds gebruikt gemaakt van "De Moderne Slaven" voor de bouw van stadions en hier werkt de wereld voetbalbond ook aan mee door een land te kiezen die niet zo nauw neemt met de rechten van mens. Willens en weten houdt de westerse wereld, de slavernij in stand. Dat moet stoppen.
 • Hanneke Meer

  1 jaar geleden
  Om nu te gaan vieren dat we in 1863 zo verstandig waren om de de slavernij af te schaffen?
 • Dolly J. de Groot

  1 jaar geleden
  Dolly J. de Groot We hebben al genoeg feestdagen. De voorstanders van afschaffing slavenhandel en slavernij verleden kunnen dit gecombineerd doen op 1 mei, de dag van de nationale arbeid. Liefs Dolly
 1. VS viert voor het eerst einde slavernij als nationale feestdag, ook in Nederland kleine stappen gezet

  VS viert voor het eerst einde slavernij als nationale feestdag, ook in Nederland kleine stappen gezet

  Juneteenth was gisteren voor de eerste keer in de Verenigde Staten een nationale feestdag. Er wordt gevierd dat op 19 juni 1865 tot slavernij gedwongen Afro-Amerikanen in Texas te horen kregen dat ze vrij waren. Voor veel witte Amerikanen was dit een onbekende viering, totdat de Amerikaanse president Joe Biden woensdag een wetsvoorstel tekende om van Juneteenth een nationale feestdag te maken.