Volledig scherm
Boze leerlingen van het VMBO Maastricht. © ANP

Grote zorgen basisscholen om VMBO Maastricht

Basisscholen in Zuid-Limburg maken zich grote zorgen over de gang van zaken bij de stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs LVO, waaronder het in opspraak geraakte VMBO Maastricht valt. Er zijn al ideeën om zélf voortgezet onderwijs te gaan opzetten in Maastricht, zei Peter Groos van een koepel van twintig basisscholen in Zuid-Limburg vanmorgen. 

Want buiten het LVO zijn er in de Limburgse hoofdstad volgens Groos eigenlijk geen alternatieven. ,,Onze zorgen reiken verder dan alleen VMBO Maastricht'', benadrukte de voorzitter van het College van Bestuur van de basisscholenkoepel Kom Leren. Hij reageerde daarmee op berichtgeving in dagblad de Limburger. ,,,Als het LVO de problemen niet oplost, kunnen wij niet anders dan ons ermee bemoeien. Een alternatief is er voor leerlingen in Maastricht niet, tenzij ze uitwijken naar Gulpen, Valkenburg of België.''

Extra scholengemeenschappen

LVO stopte in 2012 vwo, havo en vmbo in afzonderlijke gebouwen. Dat maakt dat kinderen niet meer met elkaar optrekken, zoals ze dat op de basisschool deden. Volgens Groos heeft dat bij de Maastrichtse middelbare scholen aantoonbaar tot problemen geleid. ,,Brede scholengemeenschappen zijn beter. In Maastricht zouden er zeker twee, misschien zelfs drie moeten komen", zegt hij.

De twintig bij Kom Leren aangesloten basisscholen in Maastricht, Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen en Valkenburg tellen ongeveer driehonderd personeelsleden en 3600 leerlingen.

Onderwijsinspectie

Bij VMBO Maastricht werden een week geleden de eindexamens afgekeurd van 354 leerlingen. Dat gebeurde nadat de inspectie had vastgesteld dat examenkandidaten vakken niet volledig hadden afgerond. De leerlingen reageerden woedend en zo'n 40 ouders namen een advocaat in de arm. Zij overwegen juridische stappen tegen de school. 

Als gevolg van de affaire moesten bij zowel het College van Bestuur als de Raad van Toezicht van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) twee leden per direct opstappen. 

Minister

Minister van Onderwijs Arie Slob besliste dat de eindexamencijfers die de leerlingen behaalden voor het centraal examen geldig blijven tot 1 januari 2019. Daarmee krijgen de gedupeerden de tijd om hun schoolexamens te repareren en  kunnen zij hopelijk alsnog een diploma halen, schreef Slob in een brief aan de Tweede Kamer.