Grote zorgen over lot van de kinderen van het kalifaat
Er is grote onzekerheid over het lot van zeker honderd Nederlandse kalifaatkinderen in Syrië en Irak. Familieleden vrezen dat de kleinsten zullen sterven voordat ze ons land bereiken.
Een speciaal team van de kinderbescherming staat al klaar om de kinderen van de Syriëgangers na terugkeer in Nederland te begeleiden, maar Nederland biedt zelf geen enkele hulp om kinderen uit Syrië te halen. ,,Op dit moment laat de Nederlandse overheid ze verrekken’’, zegt André Seebregts, advocaat van drie vrouwen en hun kinderen die vastzitten in vluchtelingenkampen in Syrië.
Zij hebben in totaal negen kinderen, allemaal jonger dan 11 jaar. Eén baby is een paar maanden oud, een ander pas enkele dagen. Ze verkeren in barre omstandigheden. In de kampen is te weinig eten, de hygiëne is slecht waardoor ziektes als tyfus en tuberculose vrij spel hebben. Er is geen medische zorg, kleding ontbreekt. ,,Ik heb grote zorgen over de kinderen’’, zegt Seebregts.
Smeken
Op dit moment laat de Nederlandse overheid ze verrekken, ik heb grote zorgen
Dat geldt ook voor familieleden van de Syriëgangers, die de overheid smeken de kinderen te helpen, zo vertellen ze. Ze snappen dat er weinig sympathie is voor de ouders, maar zijn bang dat kinderen zullen sterven als er niets gebeurt. ,,Elke dag wachten kan fataal zijn”, zegt een van hen. ,,Het gaat om kinderen die tegen hun wil zijn meegenomen naar Syrië of Irak of daar zijn geboren.” Zij dreigen slachtoffer te worden van de keuze van hun ouders.
Nu het kalifaat in elkaar is gezakt, zitten de kinderen met hun moeders in vluchtelingenkampen, de vaders zitten in een gevangenis, zijn overleden of nog actief als jihadist. Volgens officiële cijfers zijn er honderd minderjarige Nederlandse kinderen in Syrië en Irak, familieleden denken dat het er nog zeker tien meer zijn. Hoeveel kinderen en moeders er in de kampen zitten, is onbekend.
De Koerden die de kampen bewaken, laten de gezinnen niet zo maar gaan, maar willen ze wel uitleveren aan hun landen van herkomst. Nederland staat echter op het standpunt dat alle Nederlanders op eigen kracht een Nederlands consulaat moeten bereiken in Irak of Turkije. Dat lukte vorige week een 33-jarige vrouw uit Ede met haar twee kinderen. Zij werd daarna naar Nederland gevlogen en vastgezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aangehouden activist Lucas overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan ondanks verbod
Klimaatactivist Lucas Winnips overweegt toch om zaterdag naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion te gaan, zo meldt hij vrijdagavond aan tafel bij talkshow Op1. Hij probeerde eerder op de dag tevergeefs een zogeheten gedragsaanwijzing, die beschrijft dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, van tafel te krijgen. -
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart. -
PREMIUM
Omstanders halen slachtoffer mishandeling van het spoor in Borne, even later raast de intercity voorbij
Een inwoner van Borne met een verstandelijke handicap is zondag afgetuigd door drie mannen en op het spoor gegooid. Wat is er precies gebeurd? „Omstanders hebben het leven van die man gered.” -
PREMIUM
Oorlogsvrijwilligers Oekraïne: ‘Van de 20.000 misschien enkele honderden aan het front’
Van de 20.000 vrijwilligers die zich zouden hebben aangemeld voor het Oekraïense Vreemdelingenlegioen zijn er hooguit honderden strijders aan het front beland, stelt de Poolse onderzoeker Kacper Rekawek. Toch moeten Europese regeringen aan Oekraïne vragen wie het zijn en wat ze precies doen, vindt hij. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Weer klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan duizend banen op de tocht
Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar.