Volledig scherm
De oorzaak van de botsing van de veerpont vorige week wordt onderzocht. © anp

GVB treft veiligheidsmaatregelen na botsingen veerponten

Vervoersbedrijf GVB heeft zijn schippers van veerponten opdracht gegeven voorzichtiger te varen en extra aandacht te besteden aan het aanmeren op de kade. Daarnaast wordt de inspectie op bepaalde onderdelen van de ponten verscherpt, maakte GVB vandaag bekend.

De extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen wegens twee recente incidenten in Amsterdam met twee verschillende typen veerponten waarmee de GVB vaart. Afgelopen vrijdag was een defecte vaarhendel de oorzaak van een incident, waarbij IJveer 55 te hard tegen de kade botste. Niemand raakte hierdoor gewond. De defecte vaarhendel wordt nader onderzocht op fabricagefouten en is vervangen. Indien nodig worden meer vaarhendels preventief vervangen, aldus het vervoersbedrijf.

De botsing van IJveer 60 vorige week zondag, waardoor dertien gewonden vielen, wordt nog onderzocht. Zo nodig worden op basis van de uitkomsten daarvan extra maatregelen getroffen.

Verbindingen

De veren in Amsterdam brengen reizigers over het IJ van Noord naar het centrum en terug. In Amsterdam zijn er zes veerverbindingen. Ook verzorgt het GVB de veerverbinding over het Noordzeekanaal bij Zaandam, Velsen en Assendelft. In totaal zijn er zeventien veren en ponten. 

Op het IJ zijn er ruim 275.000 vaarbewegingen per jaar, op het Noordzeekanaal 175.000, aldus het vervoersbedrijf.