Volledig scherm
Amine A. © Gratis

Haagse 'politiemol' veroordeeld tot vier jaar cel

Politiemol Amine A., die politieinformatie over hennepkwekerijen doorspeelde aan criminelen, is veroordeeld tot 4 jaar celstraf. De Haagse rechtbank achtte hem schuldig aan schending van het ambtsgeheim en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Hoofdagent Amine A. (28) uit Moordrecht speelde jarenlang supergeheime informatie over hennepkwekerijen door aan criminele vrienden. Terwijl die maten een wietplantage proberen leeg te roven, waarschuwde A. wanneer de politie in aantocht was: ,,Ga vluchten!''

Amine A. stond bij zijn collega’s in team Waddinxveen-Zuidplas bekend als een superfanatieke modelagent. Hij had hennephandel als taakaccent. Daardoor viel het lang niet op dat A. in de politiesystemen speurde naar locaties van wietkwekerijen.

Criminele vriendjes

Nog voordat de politie daar invallen deed, speelde A. de adressen door aan criminele vrienden zoals Yassine H., die een strafblad van 12 kantjes heeft. H. roofde met behulp van anderen de kwekerijen leeg voordat de politie een inval kon doen. Volgens de rechtbank is bewezen dat A. zich door H. heeft laten omkopen.

Nadat in 2015 een opgepakte crimineel zei dat A. corrupt is, zette de Rijksrecherche een val voor hem open. Zo werd hij opgepakt. A. betuigde eerder spijt in de rechtszaal. ,,Ik schaam me kapot voor wat ik heb gedaan", zei hij. ,,Ik heb niet nagedacht.”

Lagere straf

De straf valt iets lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat vorige maand vijf jaar celstraf eiste. Het is nog niet bekend of het OM of de advocaat van A. in hoger beroep gaan.

A.’s mededader Yassine H. kreeg een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Twee broers die de wietkwekerijen leegroofden kregen 3 en 4 maanden cel.