Volledig scherm
Koning Willem-Alexander (links) legt de eed tijdens zijn inhuldiging in De Nieuwe Kerk. Rechts: Koningin Máxima. © anp

Haagse rechters halen Máxima van de muur

Haagse rechters doen uitspraken namens de koning, en dus wensen de magistraten geen portret met zijn echtgenote in de zittingzalen. Máxima is daarom van de muur gehaald. Dat meldt het AD.

Op aandringen van een groep Haagse rechters zijn kersverse staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima weer verwijderd uit de rechtszaal. De magistraten weigerden namelijk recht te spreken in haar 'aanwezigheid'.

De officiële staatsiefoto van koning Willem-Alexander met Máxima sierde pas sinds begin juli drie grote zittingszalen. Maar het koningspaar heeft daar slechts kort toegezien op de gang van zaken. 'Kennelijk hechten enkele rechters in Den Haag zeer aan tradities,' verklaart rechtbankwoordvoerder Arnoud Boer het protest tegen de foto van Máxima.

'Ze volgen de formele lijn om uitspraken te doen in naam van het staatshoofd, ook al is dat al jaren niet meer wettelijk vastgelegd. Onder koningin Beatrix was dat eveneens traditie. Die lijn willen ze nu voortzetten, maar alleen in naam van de koning', zegt hij tegen het AD.

Staatshoofd
Na het aftreden van Beatrix als koningin zijn in vrijwel alle overheidsgebouwen, dus ook de rechtbanken, haar staatsiefoto's en andere portretten van de muur gehaald. Ter vervanging heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vier nieuwe staatsieportretten laten maken; twee waarop koning Willem-Alexander alleen staat en twee waarop hij samen met Máxima is afgebeeld. Hoewel zij wordt aangeduid als koningin, is dat geen officiële titel en is ze geen staatshoofd.

Het bestuur van de rechtbank had een foto van het koningspaar gekozen voor de drie grote rechtszalen, maar stuitte snel op intern protest. Hoeveel rechters de Máxima-foto van de muur wilden hebben, durft woordvoerder Boer niet te zeggen. 'Maar er waren er voldoende om het signaal af te geven.'

Stempel
De verplichting om gerechtelijke vonnissen in naam van de koning te doen, is al tientallen jaren geleden uit de grondwet geschrapt. Bovenaan de afschriften van beslissingen over zaken buiten het strafrecht staat nog steeds een officieel stempel. Tot 30 april luidde dat 'In naam der Koningin'. Inmiddels zijn de stempels voorzien van de tekst 'In naam des Konings'.

Rechtbanken en andere overheidsinstanties zijn niet verplicht om staatsieportretten op te hangen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het wel 'goed gebruik'. De meeste gerechtelijke instanties moeten nog een besluit nemen over de vervanging van het portret van Beatrix. De rechtbank in Arnhem heeft in de hal al wel een grote foto hangen van Willem-Alexander en Máxima.

In de rechtbank in Maastricht is er eind augustus een expositie van kunstenaars die een schilderij hebben gemaakt van de koning, al dan niet met Máxima. Een kunstcommissie, bestaande uit medewerkers van de rechtbank, neemt daarna een besluit over het nieuwe portret.