Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Haal Uber van de weg’

Uber-chauffeurs moeten aan dezelfde regels voldoen die gelden voor gewone taxichauffeurs. Dat vindt Veilig Verkeer Nederland. De organisatie vindt het aantal ongelukken dat met Uber-taxi’s plaatsvindt, te hoog.

,,Vier doden in zes weken tijd met Uber-chauffeurs! Tel daarbij het aantal ernstige en bijna-ongevallen op en je hoeft echt geen professor te zijn om te concluderen dat het tot hier en niet verder is, aldus woordvoerder Rob Stomphorst in De Telegraaf.

,,Deze bestuurders worden met hele scherp concurrerende prijzen betaald per rit en om een beetje geld te verdienen moeten ze heel wat rijden om brood op de plank te krijgen. Dat vertaalt zich in hard en onverantwoord rijgedrag.” Volgens Stomphorst gaat het vaak om jonge, onervaren chauffeurs. ..Bovendien is het bizar dat de eisen voor Uber-chauffeurs veel minder hoog zijn, terwijl ze hetzelfde werk doen als taxichauffeurs die in een stad als Amsterdam zijn aangesloten bij een zogenaamde Toegelaten Taxi Organisatie (TTO).”

Uber zegt in een reactie dat het zich aan dezelfde wettelijke eisen moet houden als TTO’s. ,,Onze rijtijdlimiet is zelfs strenger dan in de voorschriften staat. Onze chauffeurs mogen in 24 uur tijd maximaal 12 uur rijden. Als ze die limiet hebben bereikt, worden ze automatisch uitgelogd en kunnen ze 10 uur lang niet inloggen", aldus een woordvoerster. Het bedrijf maakt zich zorgen over de ongelukken en kijkt of er meer maatregelen nodig zijn.

Geen concrete stappen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) snapt dat mensen bezorgd zijn over chauffeurs die werken via de taxi-app Uber. Ze wil echter vooralsnog geen concrete stappen nemen. ,,We gaan eerst heel goed uitzoeken wat er precies aan de hand is, samen met de gemeente Amsterdam’', aldus van Veldhoven. ,,Het is heel triest, die ongelukken. Veiligheid moet voorop staan. Als er bij Uber specifieke zaken zijn waardoor het minder veilig is, moeten we daar wat aan doen.’’

De afgelopen twee maanden kwamen bij ongelukken met Uber-chauffeurs vier mensen om het leven. Afgelopen weekend kwam een 24-jarige fietsster om het leven door een aanrijding met een taxi van Uber op een kruising in Amsterdam-West. Op 3 januari overleden twee mensen door een aanrijding op de A9 bij Badhoevedorp. Ze waren met pech stil komen te staan op de weg en stapten uit, waarna ze werden geraakt door een taxi. De chauffeur had cannabis gebruikt. In december stierf een voetganger door een aanrijding met een taxi op de Rozengracht in Amsterdam.

 1. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, juichen oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.
 2. Directeur eendenslachterij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

  Directeur eenden­slach­te­rij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

  De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’