Haardhout door stijgende energieprijs niet aan te slepen: ‘Lijkt op schaatsgekte’

VIDEODe explosie van de prijzen voor gas en elektra zorgen voor een ware run op openhaardhout. Kachels staan roodgloeiend, net als de telefoon van houtverkoper Wilko Rook uit Marknesse. ,,Nu al net zoveel verkocht als normaal tot december.”

38 reacties

 • Maria Yvonne Franssen

  1 week geleden
  @J.Kromwijk Het stoken van hardhout kan wel co2-neutraal zijn, maar het kappen van de hardhout-wouden verminderd wel het vermogen van de aarde om de co2-uitstoot te elimineren. De politiek doet er m.i. waarschijnlijk goed aan, om de stijgende vraag naar stookhout kritisch te volgen en zonodig af te remmen. Overigens: niet vergeten die stoffige schoorstenen te laten vegen. Ongeveegde schoorstenen zijn een van de grootste veroorzakers van koolmonoxidevergiftiging.
 • Jan Kromwijk

  2 weken geleden
  @Van Rijsbergen. Helemaal correct wat u zegt. Neemt niet weg dat het nog steeds co² neutraal is. En ja natuurlijk komen er ook fijnstoffen vrij. Wat ik wil zeggen, is dat, als men stookt, doe het dan op de juiste manier. Droog, schoon hout en aansteken door middel van de Zwitserse methode. Verbied open haarden, maar gebruik hoog rendement houtkachels. En laat de regering nou eens met een filter komen die de fijnstof tegen houdt. In Duitsland zijn ze al zover.
 • van Bergen

  2 weken geleden
  Ik begrijp nu ook, waar de uitdrukking : "Waar Rook is, is vuur" vandaan komt . .
 • van Bergen

  2 weken geleden
  Grappig, dat meneer "Rook" heet . .
 • van Bergen

  2 weken geleden
  Wanneer u hout verstookt, let er dan op, ook in uw eigen voordeel, om geen geverfd hout te verstoken, en tevens geen geïmpregneerd hout (creosoot), daar u dan op vrij korte termijn een schoorsteen brand te wachten staat, wanneer u het geheel op een koude avond eens flink opstookt. Bovendien is beide uiterst giftig, ook voor u. Ook is het vragenswaardig of uw (brand)verzekering dekt bij vervuild hout gebruik. Dit is aan te tonen na de brand. Bewaar tevens uw schoorsteen-veeg bewijs niet thuis . .