Volledig scherm
Rokende jongeren op een school in Boxtel © CLEMENS LE BLANC

Haarlemse middelbare school doet aangifte tegen de tabaksindustrie

Het Rudolf Steiner College in Haarlem gaat aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Volgens rector Jos Reckman zorgt de industrie ervoor dat 'mensen doodgaan en vermoord worden', en moet alles op alles gezet worden om tabaksbedrijven te stoppen. Daarom sluit zijn school zich als eerste school in Nederland aan bij de al langer lopende megazaak tegen de industrie.

,,We weten allemaal dat roken slecht en verslavend is, en dat mensen er mee beginnen in de puberteit", zegt Reckman. ,,Daarom vinden wij het als school belangrijk om deze zaak te steunen. Zelf proberen we er ook alles aan te doen om roken onder leerlingen tegen te gaan, maar het is moeilijk om dat te handhaven. Een sigaret opsteken op het schoolplein mag niet, maar we kunnen niet controleren wat ze ergens anders doen."

De middelbare school, die les geeft aan vmbo-, havo- en vwo-leerlingen, voegt zich bij de zaak die oorspronkelijk werd gestart door longkankerpatiënte Anne Marie van Veen. Later voegden tal van partijen zich bij haar, waaronder KWF Kankerbestrijding, medisch specialisten, de gemeente Amsterdam en een aantal zieke en niet-zieke rokers. 

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Roken op het schoolplein was vroeger gebruikelijker dan nu, maar is nog niet overal verboden. Dat verandert wel: in 2020 wordt het bij wet verboden. © Eriik van 't Hullenaar
Quote

Sommige scholen waren bang dat rokende ouders hun kinderen van de school zouden halen

Bénédicte Ficq, Advocate

Ze deden aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft, en valsheid in geschrifte. De zaak draait om de 'sjoemelsigaret', een sigaret met piepkleine gaatjes waardoor tabaksproducenten meer schadelijke stoffen in een sigaret kunnen stoppen dan is toegestaan. 

Het OM besloot in februari echter niet tot vervolging over te gaan. Volgens justitie handelen de producenten niet in strijd met de wet- en regelgeving, en valt gezondheidsschade door sigaretten de tabaksindustrie niet rechtstreeks aan te rekenen.

Advocate Bénédicte Ficq, die alle aangevers bijstaat, laat het er echter niet bij zitten en gaat het gerechtshof donderdag verzoeken om het OM tot vervolging te dwingen. Ze is blij dat nu ook een school zich bij de zaak aansluit. 

Bezwaren

Het viel volgens haar nog niet mee om een school te vinden die daartoe bereid was. ,,Er waren de nodige bezwaren. Sommige scholen waren bang dat rokende ouders hun kinderen van de school zouden halen, andere maakten zich zorgen om hun zorgplicht als leerlingen tóch zouden gaan roken."

Volgens haar kan het juridisch gezien verschil maken als scholen zich aansluiten bij de zaak. ,,Als het draagvlak voor een zaak groter is, dan kan de rechter dat meewegen in zijn oordeel over de wenselijkheid van vervolging. Bovendien kan het de druk op de politiek vergroten om iets te doen."