Volledig scherm
© anp

Hachchi: Ik streef er naar geen wachtgeld te gebruiken

Voormalig D66-Kamerlid Wassila Hachchi heeft voornemens geen wachtgeld te gebruiken. Zodra ze een arbeidscontract heeft getekend, wil ze afzien van wachtgeld.

Hachchi betreurt de commotie rondom haar vertrek. Ze verliet vorige week plotseling de Tweede Kamerfractie van haar partij om een bijdrage te leveren aan de campagne van Hillary Clinton. D66 was compleet verrast door haar vertrek en probeerde weer met haar in contact te komen. Dat mislukte meerdere keren.

Hachchi zegt nu dat ze nog geen arbeidscontract heeft, maar dat ze ernaar streeft af te zien van wachtgeld zodra ze dat heeft getekend.

D66-leider Alexander Pechtold verwacht dat ze over haar contract op korte termijn helderheid krijgt. Ze zou over de invulling van haar functie deze week gesprekken hebben. ,,Dit was een kans die zich heel snel voordeed, vandaar dat ze ook heel snel nu naar Amerika is gegaan'', aldus Pechtold tegen RTL.  

Hij vindt dat ieder vertrekkend Kamerlid er zo snel mogelijk voor moet zorgen dat hij of zij geen wachtgeld hoeft te ontvangen: ,,Als je een baan hebt, dan heb je geen wachtgeld.''  

Wachtgeld
Een Kamerlid dat uit het parlement vertrekt, heeft altijd recht op wachtgeld. De regeling geldt ook bij vrijwillig vertrek, zoals in het geval van Hachchi, aldus een woordvoerster van de Tweede Kamer. De wachtgeldregeling is er omdat het politieke leven erg onzeker is. Voor de ex-Kamerleden geldt wel een sollicitatieplicht.

De wachtgelduitkering bedraagt in het eerste jaar 80 procent van de zogenoemde 'schadeloosstelling', zoals het inkomen van een parlementariër heet. Vanaf het tweede jaar is het 70 procent.

Een oud-politicus krijgt net zo lang wachtgeld als hij of zij in de politiek heeft gezeten, met een minimum van 2 jaar en een maximum van 3 jaar en 2 maanden. Hachchi zat al bijna zes jaar in de Kamer en heeft dus 'recht' op de volle mep.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement