Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © iStock

Hacker besnuffelt data 450.000 klanten van Goede Doelen Loterijen

Bij de Nationale Goede Doelen Loterijen, waar de BankGiro Loterij, Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij onder vallen, is grote paniek ontstaan na een hack in het klantenbestand.

Quote

De gegevens van de mensen liggen niet op straat en dat gaat ook niet gebeuren

Martijn van Klaveren, woordvoerder OpenOfferte

Het gaat niet om het klantenbestand van het bedrijf zelf, maar om een datalek bij één van de partners van het bedrijf, OpenOfferte. Dat bedrijf bezorgt voor de Nationale Goede Doelen Loterijen brieven, prijzen en cadeaubonnen.

Na het ontdekken van het lek vorige week woensdag heeft het loterijbedrijf het computersysteem van OpenOfferte direct stilgelegd. Die tijdelijke computerstop die tot nu toe voortduurt, heeft volgens woordvoerder Martijn van Klaveren tot gevolg dat sommige prijswinnaars hun prijs of cadeau later ontvangen dan gebruikelijk. Om hoeveel prijswinnaars het precies gaat, weet hij niet. ,,Dat moeten we nog in kaart brengen.'' Hij benadrukt wel dat iedereen gegarandeert zijn prijs zal krijgen.

Rekeningnummer

De paniek ontstond vorige week, toen een volgens het bedrijf 'vriendelijke hacker' onder de naam 'Ndevnull' zich meldde met de mededeling dat hij in het systeem van OpenOfferte was doorgedrongen en daar de gegevens van zo'n 450.000 klanten van de Nationale Goede Doelen Loterijen kon inzien. Dan ging het om namen, adressen, mogelijk telefoonnummers, mailadressen en geboortedata. Van een kleinere groep - zo'n 900 mensen - kon de hacker ook het rekeningnummer inzien.

De Nationale Goede Doelen Loterijen benadrukt dat er tot op heden niks met de gegevens van deze mensen gebeurd is. Van Klaveren: ,,De gegevens van mensen liggen dus níét op straat, en we hebben ook geen aanwijzing dat dat gaat gebeuren.'' Volgens hem gaat het om een zogeheten 'friendly security researcher' die bedrijven op veiligheidslekken wijst, maar daar zelf geen misbruik van maakt. Aangifte wordt (nog) niet overwogen. Of de relatie met OpenOfferte wordt voortgezet, is niet duidelijk.