Volledig scherm
De fraude kwam aan het licht toen werknemers de salarisadministratie vroegen waar hun salaris bleef. © ANP

Hackers gebruiken mailaccounts om salarissen te stelen

Al minstens tien werknemers in Nederland zijn slachtoffer geworden van een nieuw soort fraude. De fraudeurs hackten hun mailaccounts en lieten de salarisadministraties het loon op een ander rekening nummer storten. De Fraudehelpdesk waarschuwt voor deze nieuwe vorm van cybercriminaliteit.  

De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en hierover bij de administratie navraag deden. Daar bleek dat zij zelf een mail zouden hebben gestuurd met het verzoek het salaris op een ander rekeningnummer te storten. In alle gevallen bleek het mailaccount van de werknemer gehackt. 

De Fraudehelpdesk kreeg sinds begin deze maand al tien meldingen maar vermoedt dat er al veel meer gedupeerde werknemers zijn. De hackers zouden het vooral gemunt hebben op werknemers die niet de hele dag achter hun bureau zitten of met werkplekken die zich niet in de naaste omgeving bevinden van de salarisadministratie, zoals personeel van pretparken, uitzendbureau's en  kinderdagverblijven. 

Checken

Wie wil weten of zijn of haar gegevens zijn gelekt, kan dat checken op de site Have I been Pwned of op een soortgelijke site van de politie. Blijkt daaruit niet dat uw inloggegevens zijn gestolen dan is dat geen garantie dat uw inloggegevens en wachtwoord(en) niet in handen van criminelen zijn gevallen, zegt de Fraudehelpdesk.

Hij adviseert mensen die vermoeden dat hun mailaccount is gehackt om de wachtwoorden van dat account  onmiddellijk te wijzigen. Hetzelfde geldt voor alle andere accounts zoals van de bank, webshops en dergelijke. 'Gebruik hiervoor het liefst een wachtwoordmanager. Deze dient u dan wel weer te beveiligen met een sterke wachtwoordzin', aldus de Fraudehelpdesk.

Datalekken

De afgelopen jaren hebben volgens de waakhond enkele tientallen datalekken plaatsgevonden bij grote bedrijven zoals LinkedIn, Yahoo en Dropbox.

Bekijk in de video hieronder wat je eraan kan doen om niet gehackt te worden: