Volledig scherm
© AD/Jos van Leeuwen

Hakenkruisen en Hitlergroet: Gazaprotest schokt Den Haag

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen had keihard moeten ingrijpen toen zaterdag bij een demonstratie tegen Israël hakenkruisen en vlaggen van terroristische organisaties werden getoond. Diverse politieke partijen verwijten Van Aartsen gebrek aan regie.

Quote

Pak die idioten met die terreur- en na­zi-vlag­gen op, zet ze vast, zet ze uit, doe wat! Nederland is geen kalifaat!

Reactie PVV-leider Geert Wilders
Demonstranten tonen hakenkruisen.
Volledig scherm
Demonstranten tonen hakenkruisen. © AD/Jos van Leeuwen
Quote

Je moet een flinke streep trekken bij deze weerzinwek­ken­de praktijken

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers

Duizenden mensen liepen afgelopen zaterdagmiddag in Den Haag mee in een demonstratieve tocht tegen het huidige optreden van Israël, dat al een week lang luchtaanvallen op de Gazastrook uitvoert. Daarbij zijn al ten minste 160 mensen omgekomen, onder wie veel kinderen.

Ondanks waarschuwende woorden van de organisatie werd tijdens de mars door sommigen de Hitlergroet gebracht. Ook hakenkruisen en islamitische terreurvlaggen waren te zien.

Geen aanhoudingen
De politie Haaglanden heeft desondanks tijdens de 4 uur durende demonstratie in Den Haag geen aanhoudingen verricht. Ook is de tocht niet per direct verboden. Daar is de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen de mist in gegaan, vinden CDA, PVV, ChristenUnie en de fractie Bontes/Van Klaveren.

'Deze demonstratie ging echt veel te ver,' briest CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. 'Er was sprake van zwaar terroristische uitingen en nazi-vlaggen. De politie had direct moeten ingrijpen. Burgemeester Van Aartsen heeft daar niet goed bovenop gezeten, had de regie beter moeten pakken. Nu hebben deze lieden het idee dat ze overal mee wegkomen.'

'Nederland geen kalifaat'
De PVV heeft al Kamervragen gesteld over de anti-Israëlmanifestatie. Volgens Geert Wilders heeft Van Aartsen gefaald door passief toe te zien, terwijl sommige betogers over de schreef gingen. Wilders: 'Pak die idioten met die terreur- en nazi-vlaggen op, zet ze vast, zet ze uit, doe wat! Nederland is geen kalifaat!'

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers had de burgemeester van Den Haag de politie hard moeten laten optreden tegen de 'bizarre' combinatie van de Israëlische vlag en nazi-symbolen. 'Je moet een flinke streep trekken bij deze weerzinwekkende praktijken,' stelt Segers. Parlementariër Louis Bontes laat weten Van Aartsen in vergelijkbare situaties altijd 'een zwakke burgemeester' te vinden.

Regels veranderen
De meeste Kamerleden stellen vast dat de gemeenteraad in Den Haag eerst maar eens zelf het optreden van de burgemeester onder de loep moet nemen. Pas als zulke demonstraties in de toekomst vaker uit de hand lopen, is er wellicht een rol weggelegd voor de landelijke politiek om de regels voor heel Nederland te veranderen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag heeft de politie de vlaggen en borden met hakenkruisen gezien en ingegrepen. De organisatie kreeg te verstaan dat ze onmiddellijk moesten worden weggehaald. En dat is na een oproep van de organisatie ook gebeurd, aldus de zegsman van de gemeente Den Haag.