Volledig scherm
Voor baby's is borstvoeding een prima start. © Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH

Halfjaar moedermelk: lagere bloeddruk kind

Kinderen die de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding hebben gehad, lijken daar profijt van te hebben. Zij hebben een lagere bloeddruk en zijn als kleuter minder dik: de voorwaarden om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Dat blijkt uit een promotieonderzoek van het VUmc onder ruim 2.200 Amsterdamse kinderen. Onderzoeker en kinderarts Marieke de Beer onderzocht het verband tussen groei en voeding bij kinderen in hun eerste vijf jaar.

Ook de baby's die 'slechts' drie maanden moedermelk hadden gedronken en na een halfjaar vast voedsel kregen, hadden een lagere bloeddruk dan leeftijdsgenootjes die kunstvoeding kregen. De Beer: ,,Het liefst zouden wij zien dat moeders de borstvoeding ten minste zes maanden volhouden, omdat we nu zeker weten dat het een goed effect op de bloeddruk van het kind heeft."Moeders stoppen vaak met borstvoeding als ze na drie maanden verlof weer gaan werken. Volgens de kinderarts ontbreekt het op veel werkplekken nog steeds aan een goede plek om te kolven.

80 procent van de moeders geeft na de geboorte borstvoeding, na zes maanden daalt dat cijfer naar 39 procent.

Samenstelling voeding

Waarom borstvoeding en kunstvoeding een ander effect op de bloeddruk hebben, weet de promovenda niet. Waarschijnlijk heeft het te maken met de samenstelling van de voeding en de wijze waarop de baby het opneemt. De soort melk blijkt effect te hebben op de cholesterolhuishouding.

De Beer adviseert om baby's pas na zes maanden bij te voeden. Door vast voedsel krijgen baby's mogelijk meer zout en calorieën binnen.

,,Laat hen na een maand of vier wel kennismaken met smaken, door dagelijks een lepeltje bijvoeding te geven. Uit andere studies weten we dat dit het risico op bijvoorbeeld het ontwikkelen van een allergie voor gluten, vis of ei verkleint."

De kinderarts, die vandaag promoveert, baseerde haar studie op gegevens van de ‘Amsterdam Born Children and their Development’ (ABCD)-studie, een langlopend onderzoek dat opgroeiende kinderen in Amsterdam volgt vanaf hun geboorte. 

Oproep

Veel werkplekken hebben geen of geen goede kolfruimte. Hoe ziet de kolfruimte er op jouw werk uit? Supermooi, of zitten vrouwen in de bezemkast? Stuur foto's, een korte beschrijving en je contactgegevens naar oproep@ad.nl.