De politie deed in augustus vorig jaar onderzoek na een liquidatiepoging bij de spyshop Spy City in Amsterdam.
Volledig scherm
De politie deed in augustus vorig jaar onderzoek na een liquidatiepoging bij de spyshop Spy City in Amsterdam. © ANP

Halsema legt spyshops vergunningsplicht op in strijd tegen zware criminaliteit

Burgemeester Femke Halsema legt alle spyshops in de hoofdstad een vergunningsplicht op. Zij moeten binnen acht weken over de juiste papieren beschikken. Lukt dat niet, dan worden maatregelen genomen, meldt EenVandaag dat het Aanwijzingsbesluit van de gemeente inzag.  

Het besluit is een van de maatregelen die het gemeentebestuur neemt om zware criminaliteit en ondermijning tegen te gaan. ‘De producten die in spyshops worden aangeboden (zoals camera’s, microfoons, stoorzenders of autovolgsystemen, red.) worden veelal afgenomen door criminelen en gebruikt voor zware criminaliteit en excessief geweld. De openbare orde wordt daardoor ernstig verstoord, zoals bijvoorbeeld ondervonden bij liquidaties en andere schietpartijen (met soms willekeurige slachtoffers) die hebben plaatsgevonden in Amsterdam’, aldus Halsema in het besluit. Enkele van de winkels zijn de laatste jaren in het nieuws geweest in verband met zware criminaliteit.

Zo sloot de Amsterdamse burgemeester eind vorig jaar al spyshop Spy City na een poging tot liquidatie van de bedrijfsleider. De politie vond in het pand veel contant geld. Door de liquidatiepoging werd volgens Halsema ‘het woon- en leefklimaat’ aan de Moezelhavenweg in het Westelijk Havengebied ‘ernstig verstoord’. Ze wilde voorkomen dat de spyshop ‘in de toekomst een rol kan blijven spelen bij het faciliteren van criminele activiteiten die de openbare orde aantasten’.

In Huizen werd in 2015 spyshopmedewerker Ronald Bakker voor zijn woning doodgeschoten. Vermoed wordt dat de criminele organisatie van Redouan Taghi hierachter zit. Taghi zou ook de opdrachtgever zijn van de moord op advocaat Derk Wiersum. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd vorige week geliquideerd in Amsterdam.

Verregaande bevoegdheden

Halsema vroeg haar gemeenteraad in november vorig jaar al om meer en verregaande bevoegdheden om verdachte winkelbranches en overlastgebieden aan te pakken. Toen kon zij alleen achteraf panden laten sluiten, nadat er door de politie misdrijven zijn geconstateerd. Maar dan is het kwaad al geschied en kan de ondernemer de activiteiten hervatten zodra de sluiting weer is opgeheven.

Met het opleggen van de vergunningplicht wil Amsterdam ‘toezicht en handhaving’ op de branche mogelijk maken. Op de vergunningsaanvraag door spyshops zal de Wet Bibob van toepassing zijn. Daardoor kunnen betrokken ondernemers ook worden getoetst op hun integriteit.

  1. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
    PREMIUM

    Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

    Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.