Volledig scherm
De Japanse nachtegaal is een opvallend mooi en goed zingend vogeltje. © Flickr/Trisha Shears

Handelaar met 101 Japanse nachtegalen aangehouden

De politie heeft een 58-jarige man uit de Friese gemeente Dantumadiel aangehouden op verdenking van handel in beschermde Japanse Nachtegalen. Welgeteld 101 kleurige zangvogeltjes werden aangetroffen in een dierenspeciaalzaak en buitenvolières.

De Japanse nachtegalen mogen niet geïmporteerd worden van buiten de EU. Als ze van binnen de EU komen, moeten ze geringd zijn. Dat was bij de aangetroffen dieren niet het geval, zo laat de politie weten.

Volgens de politie had de eigenaar geen geloofwaardige verklaring voor de herkomst van de vogels. Daarop is hij aangehouden en ingesloten voor verhoor.

De nachtegaaltjes, met een gezamenlijke waarde van tussen de 10.000 en 15.000 euro, zijn in beslag genomen.

  1. Ooggetuigen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    Ooggetui­gen: 'Tiener met hoodie schoot twee keer op advocaat, echtgenote stond erbij’

    De 44-jarige advocaat Derk Wiersum die vanochtend vlak voor zijn huis in Amsterdam is geliquideerd, is ten minste twee keer onder vuur genomen door een jongen met een hoodie. Dat zegt een buurtbewoner die vlakbij de plaats delict woont tegen deze nieuwssite. Volgens andere omwonenden stond de echtgenote van de raadsman bij het slachtoffer toen de hulpdiensten arriveerden. ,,Ik hoorde twee harde knallen en zag daarna een jongen langs mijn huis rennen.”
  2. Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbeveiliging

    Advocaat Wiersum was bezig met eigen persoonsbe­vei­li­ging

    De 44-jarige advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, was bezig particuliere persoonsbeveiliging te regelen. Hij had geen vertrouwen in bescherming door politie en justitie en sprak met collega’s over de noodzaak van beveiliging. Eén collega zou hierover volgende week een gesprek hebben met persoonsbeveiligers. Tot vorige week werd de advocaat in elk geval niet beveiligd, melden goed ingevoerde bronnen. Vanochtend werd hij in de straat waar hij woonde doodgeschoten.