Hans woont nu samen met Oekraïense Masja: ‘Welcome to Holland, you are safe here’

persoonlijk verhaalMeteen na de Russische invasie hebben Nederlanders hun huis opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Maar wat gebeurt er als je iemand onderdak verleent? Een persoonlijk verslag van ervaringsdeskundige Hans Nijenhuis.

32 reacties

 • Helene Gitsels

  12 maanden geleden
  deze mensen hadden natuurlijk nooit de bedoeling om naar Nederland te komen en daar te integreren compleet met sollictaties etc. het zijn vluchtelingen. hun land staat in brand, hun achtergebleven familie leeft of leeft wellicht niet meer. wie gaat er dan solliciteren in een vreemd land?
 • Armin De Wild

  12 maanden geleden
  O ik mag zeker ook niet zeggen dat ik helemaal geen vluchtelingen of wat dan ook meer wil toelaten in Nederland. Eerst maar zorgen dat we het hier op orde hebben. 17 miljoen inwoners is wel genoeg voor Nederland. Tijdelijke opvang is goed maar er moet k duidelijkheid zijn wanneer deze mensen weer terug gaan. Geen recht op permanent verblijf.
 • Roelof Bagnay

  12 maanden geleden
  Dat de mensen op gevangen worden is goed maar blijven ze ook hier, dat kan niet ze zullen weer terug moeten .er zijn geen huizen hier dus terug .als er oorlog in nederland zo uitbreken zou ik niet mee vechten het gaat net zo als in 1940 oranjes,kabinet nemen bij de eerste de beste gelegenheid de benen .ik vecht niet voor lafaards. De president van de Oekraïne daar kan menige politicus een voorbeeld aan nemen.
 • Julia van Damme

  12 maanden geleden
  Dag @Ron v: Voor wat de Belgen in WO1 betreft heeft u wellicht gedeeltelijk gelijk, maar ik kan u uit mijn (Zeeuwse) familiegeschiedenis vertellen dat heel veel Belgen destijds naar Zeeuws-Vlaanderen gevlucht zijn en daar heel goed opgevangen werden. Velen zijn daar ook blijven wonen, met name in het grensgebied (Sas van Gent, Westdorpe, Philippine etc.). Men kan dit feit ook terugvinden in de archieven van de Burgerlijke Stand.
 • Julia van Damme

  12 maanden geleden
  @Barend Stofkoper: Misschien dat de huidige Europese vluchtelinge uit een oorlog komt en de meeste Afrikaanse niet?