Volledig scherm
Seksvraag in nette massagesalons: we vroegen de Tilburgse illustrator Jeroen de Leijer om een tekening te maken bij dit verhaal. © Jeroen de Leijer

Happy end? Seksvraag klinkt nog altijd in nette massagesalons

‘Doet u aan happy end?’ Of de omfloerste variant: ‘Is er ook een handmatig hoogtepunt?’ Nederland telt steeds meer massagesalons. Normale, die niks met seks te maken hebben. Toch worden ze daar bijvoorbeeld in Tilburg nog vaak mee geassocieerd. ,,We krijgen tien telefoontjes per week.”

Volledig scherm
Zelf kunnen ze vooral lachen om de verzoeken die ze krijgen, een voorbeeld uit de collectie van massagesalon-eigenaar Tess Olijerhoek. © Privé-archief

Als ‘ie weer een man aan de telefoon krijgt die stuntelend en omslachtig formulerend naar de hamvraag toewerkt, weet Rob van den Dobbelsteen al exact welke kant het op gaat. ,,Dan willen ze weten of er ook een happy end (met orgasme - red.) mogelijk is bij de massage. Maar dat willen ze meestal niet zo benoemen.”

Op die momenten houdt Van den Dobbelsteen zich vaak van de domme, rekt het telefoongesprek plagerig op. Hoe bedoelt u? En: dat moet u toch echt beter uitleggen... Zijn ogen twinkelen: ,,Erg grappig vind ik dat.”

Naam vaak misbruikt

De Tilburger zette verschillende massagesalons op, Sooss in de Spoorzone bijvoorbeeld. Hoewel de massagesalon nu toch wel onderhand ingeburgerd is - zou je denken - kleven er nog steeds taboes aan. Of beter: massage wordt nog steeds met seks geassocieerd. Van den Dobbelsteen: ,,Al wordt het aantal happy end-telefoontjes minder. In 2012 kreeg ik twintig tot dertig vragen per week, nu zijn het er nog een stuk of  tien.”

En dan kun je wel een nette massagesalon runnen, je moet niet vreemd opkijken als opeens de zeden- en vreemdelingenpolitie binnenvalt. ,,Met vijf man sterk kwamen ze een half jaar of jaar na de opening opeens langs”, vertelt Adriaan Hover van Chockdee, de eerste Thaise massagesalon van de binnenstad. ,,Onaangekondigd natuurlijk. Ik had nog nooit zo'n controle gehad.”

Quote

Ik snap het ook wel hoor: het concept Thaise massagesa­lon wordt vaak misbruikt voor seksmassa­ges

Adriaan Hover, eigenaar massagesalon Chockdee

Erg? ,,Ik stond ze netjes te woord, ze zagen al snel dat het wel in orde was”, vertelt de zacht bespraakte ondernemer.  ,,Ik snap het ook wel hoor: het concept Thaise massagesalon wordt vaak misbruikt voor seksmassages. Dat doen de zaken die er geen vergunning voor hebben, die geeft de gemeente mondjesmaat uit.”

Tilburg telt veel normale massagesalons, maar er zijn ook seksmassagesalons. In de Koestraat zit er eentje met een vergunning, er opereren een paar - willen de verhalen - illegaal in binnenstad. De scheidslijn tussen massagesalons en seks is van oudsher dun. De nieuwe lichting ondernemers probeert daar een eind aan te maken. 

Huilende man

Volledig scherm
Tess Olijerhoek masseert een klant. © Privé-archief

Maar de associatie zit diep. Neem Tess Olijerhoek, eigenaar van City Massage aan de Willem II-straat en bij hotel Mercure. Ze begon drie jaar geleden met masseren. ,,In de eerste week masseren vroeg mijn allereerste Lomi Lomi-klant, dat is een Hawaiiaanse hete olie massage, tijdens het masseren of ik zijn ballen wilden kietelen.” Ze lacht. Olijerhoek is wel wat gewend, voordat ze met masseren begon, werkte ze als therapeut op de PAAZ-afdeling van het Elisabeth Ziekenhuis.  ,,Dat doen we hier niet, zei ik. Hij wilde 50 euro extra geven.” 

Na nog een weigering van Olijerhoek, barst de man in huilen uit. ,,Echt wel extreem te huilen. Toen kreeg ik zijn levensverhaal te horen. Dat ‘ie al zeven jaar geen fysiek contact meer had gehad, dat kwam hij bij mij zoeken. Het was echt een drama.” Olijerhoek liet hem uithuilen. ,,Dat extra half uur heb ik wel in rekening gebracht.”

Desalniettemin: de letterlijke vraag om een happy end kreeg ze, schat ze, dertig of veertig keer. Hints ook: benen die wijder gaan, billen die op en neer bewegen of mannen die zeggen ‘ik voel me zo vrij bij jou’. ,,Gisteren nog, een klant die opmerkte dat de muziek zo tantra-achtig is. Oh god, denk ik dan, daar gaan we weer.”

Vooral grappig

Alle drie moeten ze om de happy end-telefoontjes/appjes lachen. ,,Ik heb er wel respect voor, als je die behoefte nu eenmaal hebt”, zegt Van den Dobbelsteen. ,,Ik had een klant die dat wilde. ‘Maar je kunt toch gewoon voor een happy end naar een seksmassagesalon’, zei ik tegen hem. Hij: ‘Ja, maar daar kunnen ze niet masseren.’” Hover: ,,Dat ze dan bellen en vragen of een ‘handmatig hoogtepunt’ mogelijk is... Ach, als ze het netjes vragen, verwijs ik ze gewoon door naar waar het wel kan.”

En och, de woorden waarmee het wordt omschreven. Olijerhoek: ,,Happy end, ballen kietelen of ik ‘dieper de lies in wil masseren’, een hp'tje, een creatieve afwerking....Of via de app: ‘Doe je heel het lichaam?’ Ze zijn wel creatief. Er zitten ook heel oprechte vragen tussen. Ik veroordeel niemand, kan me goed voorstellen dat er behoefte aan is.” Maar, zegt ze, je moet wel stevig in je schoenen staan. ,,Eén van onze masseuses wil geen voorkanten meer masseren.” 

Quote

Happy end, ballen kietelen of ik ‘dieper de lies in wil masseren’, een hp'tje, een creatieve afwerking...

Tess Olijerhoek

‘Redelijk onbeschoft’

Hoe de masseuses bij Chockdee reageren? Hover: ,,Die kunnen wel wat hebben, ze zijn geen watjes. Thaise mensen (hij is zelf met een Thaise getrouwd - red.) zijn ook niet zo preuts, die praten makkelijker over seks. Enerzijds lijkt het me vervelend voor de vraagsteller. Dan lig je daar, vraag je dat en gaat de massage verder. Dat moet ongemakkelijk zijn.”

Quote

Bij de fysiothera­peut ga je toch ook niet om een happy end vragen?

Adriaan Hover

Anderzijds noemt hij het ‘redelijk onbeschoft’ richting de masseuses. Hover: ,,Die leggen hun ziel en zaligheid in de massage, ze proberen zo ook mensen met hun problemen te helpen. Bij de fysiotherapeut ga je toch ook niet om een happy end vragen?” Olijerhoek: ,,Soms vind ik het wel irritant ja, als ik niet lekker in mijn vel zit denk ik pffffrt. Ik zet op geen enkele wijze aan tot die gedachte. Anderzijds is een massage intiem, het gaat om fysiek contact. Van een massage kunt je emotioneel of opgewonden worden.” 

In dat laatste geval gaat ze gewoon door alsof er niets gebeurt. ,,Veel mannen schamen zich op dat moment. Ach ja. Dan moet je de erogene zones mijden. De oksel bijvoorbeeld. En de binnenkant van het been, maar dat is een logische plek.” 

Goud geld

Volledig scherm
Rob van den Dobbelsteen masseert. © Privé-archief

Eén ding is zeker, als je een massagesalon begint met goede massages én happy end dan loop je binnen. ,,Daar valt goud geld mee te verdienen”, zegt Olijerhoek. Van den Dobbelsteen schiet in de lach. ,,Weet je, als ik zo'n zaak had, kon ik nu al in een Lamborghini rijden. Maar, en wellicht is dat een vooroordeel,  dan kom je in een circuit terecht waar ik me niet zo in thuis voel.” 

Ach. Het trekt ze niet. Ze willen de taboes juist wegnemen, daarnaast lopen de zaken bijzonder goed. Chockdee-eigenaar Hover breidt binnenkort uit met een deel van de bovenverdieping, Olijerhoek is bezig met nieuwe vestigingen/dependances.  Voor Olijerhoek was de seksvraag ook de reden om recent een open massagesalon te beginnen. Veel licht, grote open gevel aan de Willem II-straat, mensen kunnen makkelijk binnenkijken. ,,En daar heb ik de vraag nog nooit gehad.” Ze klopt af. ,,Tot dusver.”

Quote

Vooral grappig hoor, maar ja, zo voorspel­baar is het dus eigenlijk

Tess Olijerhoek

En Chockdee-eigenaar Hover heeft een onberispelijk ogende zaak. Het verbaast hem dan ook dat ze voor de seksvraag bij hem komen. ,,Van de website tot de uitstraling van de hele salon, dat ziet er allemaal heel netjes uit. Dat zou toch duidelijk moeten zijn, denk je dan. De vraag krijgen we nu ook minder hoor, dat was vooral in het begin.”

Krijgen ze ooit de vraag van vrouwen? Nee, is het volmondige antwoord. Al is er sinds een paar jaar in Amsterdam een massagesalon met happy end die zich uitsluitend op vrouwen richt. ,,De behoefte zal er wel zijn, maar vrouwen zijn niet zo brutaal”, zegt Olijerhoek. Laatst veranderde ze de foto van haar bedrijfspagina City Massage. Van een neutrale foto met blaadjes in een foto van haarzelf. Nu stromen de ‘likes’ van mannen binnen. Evenals intieme foto's en een enkele liefdesverklaring. ,,Vooral grappig hoor, maar ja, zo voorspelbaar is het dus eigenlijk.”