Volledig scherm
© ANP XTRA

Harde kern NEC in actie tegen anti-pietbetogers

Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet kondigen acties aan tijdens de intocht van Sinterklaas zaterdag in Nijmegen. Kick Out Zwarte Piet voert actie tegen een zwarte Zwarte Piet, de harde kern van de NEC-supporters is niet van plan deze anti-zwartepietenactie in Nijmegen te tolereren.

'Schop ze de stad uut!', staat onder de oproep die in verschillende Nijmeegse appgroepen is gedeeld uit naam van de 'oude' East Side. Dat is de (goeddeels) oudere garde van de HKN, de harde kern van NEC-supporters. Die wil zaterdagmiddag om 12.30 uur verzamelen op de Grote Markt in de Nijmeegse binnenstad.

'De East Side is het geëtter rondom Zwarte Piet helemaal zat", zegt een bron die goed is ingevoerd in de harde kern van NEC. ,,Deze jongens willen gewoon met hun kinderen naar de intocht kunnen, zonder gedoe. Ze willen ervoor gaan zorgen dat de anti-zwartepiet-actievoerders niet eens in de buurt van de intocht kunnen komen. Ze zijn bereid om te vechten, de woede is groot. Het moet een keer afgelopen zijn."

De insider zegt dat de East Side zaterdag een man of tachtig op de been kan brengen. ,,Van jong tot redelijk oud."

Hooligans

Volledig scherm
© ANP

Volgens geruchten komen hooligans van De Graafschap mogelijk naar Nijmegen om de actie te ondersteunen. Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen laat weten dat op dit moment nog geen enkele actiegroep zich officieel heeft gemeld bij de gemeente. ,,Wij volgen de berichten en geruchten op internet uiteraard op de voet.”

Kick Out Zwarte Piet is een landelijke club die dit weekend in achttien plaatsen tijdens de sinterklaasintocht in actie wil komen. De activisten zien een zwarte Zwarte Piet als een 'racistische karikatuur'. Via Facebook worden sympathisanten opgeroepen naar Nijmegen te komen.

Onduidelijk is vooralsnog of dit tot een serieus protest leidt. De stoomboot legt zaterdagmiddag om 13.00 uur aan aan de westelijke Waalkade, waar burgemeester Hubert Bruls Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten verwelkomt.

Akelig

Volledig scherm
© ANP

De stichting die de sinterklaasintocht in Nijmegen organiseert, vindt het akelig dat de dreiging van geweld boven het kinderfeest hangt. ,,We luisteren goed wat kan en niet kan en wat landelijk gebeurt", zegt voorzitter Wouter Fremery.

,,Morgen (vandaag, red.) is de uitspraak in de rechtszaak om de landelijke intocht in Zaandam in zijn geheel te verbieden. Dat volgen we, want dat heeft ook invloed op het sinterklaasfeest hier. Met de gemeente gaan we vervolgens samen zoeken naar wat voor Nijmegen het beste is.”

Volgens de insider van de NEC-supporters hoopt de East Side dat Bruls het anti-zwartepietenprotest verbiedt of verplaatst naar een andere locatie. Kick Out Zwarte Piet was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Tegenstanders van Zwarte Piet voerden gisteren actie tegen het Sinterklaasjournaal. Ze blokkeerden een uur lang een loopbrug bij het Mediapark in Hilversum: