Volledig scherm

Haren maakt zich op voor extreem Facebookfeest

UpdateDe teller staat inmiddels op 14.000 aanmeldingen en meer dan 120.000 uitnodigingen. Haren maakt zich op voor het feestje van Merthe. Ook buiten Haren houden jongeren zich bezig met het feest. 'Wil wel rijden vanuit Assen, er zijn nog 3 plekken vrij! dus als je mee wil roept u maar!', schrijft een enthousiasteling op de Facebookpagina van Project X Haren.

Volledig scherm

Op de pagina wordt druk vervoer geregeld voor het feest van aanstaande vrijdag. Feestgangers spreken af om samen te gaan lopen, fietsen of met de auto van bepaalde locaties te vertrekken. 'Zijn er nog mensen die een klein uurtje vanuit Assen willen meefietsen?', wordt er geschreven. Een lokaal taxibedrijf speelt in op de hype door op hun website prominent te adverteren met vervoer naar het feest .

Volledig scherm

De advertentie van het taxibedrijf blijkt een misverstand te zijn. 'We wisten niet dat het om een uit de hand is gelopen feestje ging van een meisje van zestien. De advertentie halen we dus van de website, maar het vervoer naar Haren gaat natuurlijk gewoon door. We gaan excuses aanbieden aan het meisje met een bosje bloemen erbij', zegt een woordvoerder van het taxibedrijf.

Mochten de feestgangers van plan zijn met het openbaar vervoer naar het feest te gaan, dan hoeven ze niet te rekenen op een ruim aantal zitplaatsen. Zowel de NS als de busmaatschappij laten weten geen extra materieel in te zetten. 'Het is nog maar de vraag of er echt zoveel mensen op af komen. We kunnen niet rekening houden met elk feestje', zegt de NS-woordvoerder. Het OV-Bureau Groningen-Drenthe was nog niet helemaal op de hoogte van de situatie. 'De gemeente en politie zitten er vast bovenop, als zij extra bussen nodig vinden zullen ze ons inlichten.'

Winkeliers in het dorp gaan niet uit van een grote mensenmassa vrijdagavond. Slijterijen en supermarkten in de buurt zullen niet langer openblijven en geen rekening houden met extra voorraad van bier en sterke drank. De lokale snackbar geeft wel aan langer open te willen blijven, maar alleen als het druk is.

In Duitsland kwamen vorig jaar 1400 mensen af op het verjaardagsfeestje van een 16-jarig meisje. Ook zij stuurde een openbare uitnodiging waarop ruim 16.000 aanmeldingen volgden.