Volledig scherm
Hans Alders in Loppersum tijdens de presentatie van het meerjarenprogramma. © anp

Hart van aardbevingsgebied Groningen tot 2020 versterkt

De provincie Groningen wordt tot 2020 vanuit het hart van het aardbevingsgebied, de regio rond Loppersum, versterkt. In ieder geval worden 1650 huurwoningen het komende jaar aangepast zodat ze beter bestand zijn tegen de gasbevingen.

Quote

We moeten aan de keukenta­fel gesprekken voeren met bewoners

Hans Alders

Dat staat in het conceptplan van oud-politicus Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, dat hij woensdag in het Groningse Zeerijp presenteerde. Vanaf 1 januari 2016 moet het versterken van het aardbevingsgebied beginnen.

Hoeveel huizen er de komende tijd precies versterkt zullen worden, is niet bekend. Alders noemde geen getallen. Volgens hem is het proces 'erg intensief': ,,We moeten aan de keukentafel gesprekken voeren met bewoners." Ook wilde Alders niet zeggen of het budget - komend jaar is 19 miljoen euro begroot - toereikend zal zijn. Wel is duidelijk dat er veel mensen en veel tijd voor nodig zullen zijn.

Arbiter
De 50.000 woningen die door de bevingen beschadigd zijn geraakt, moeten sneller worden gerepareerd. Daarom kondigde de oud-PvdA-politicus een geschillencommissie aan, waarin oud-rechters zitting nemen. NAM zegt in 99,9 procent van de gevallen dat het zich neerlegt bij de uitspraak van de arbiter, zo beloofde Alders. De bewoner kan daarna altijd nog naar de rechter. Complexe schadegevallen krijgen een 'case manager' van de nationaal coördinator.

Gaswinning
Alders vindt dat er ook gekeken moet worden naar het terugbrengen van de gaswinning in het gebied. ,,Als je alleen kijkt naar versterking en niet naar de winning, dan moet je je afvragen waar we mee bezig zijn." De komende 8 weken wordt het plan besproken in gemeenten, provincie en de ministerraad. Tussen kerst en oud en nieuw moet er een definitief plan liggen. In Groningen wordt met scepsis gereageerd op Alders' plan. In de provincie hebben ze vaker gehoord dat 'de bewoners centraal gesteld' worden. ,,Daar zullen wij hem als beweging te allen tijde aan houden", zei een woordvoerder van de Groninger Bodembeweging tegen RTV Noord.

Milieudefensie
De voorstellen van Hans Alders kunnen bij Milieudefensie rekenen op kritiek. Het enige wat echt helpt om schade te voorkomen, is het dichtdraaien van de gaskraan, betoogt de milieuorganisatie. ,,Met dit voorstel doet de overheid net alsof aardbevingen en gaswinning niks met elkaar te maken hebben. Zolang de gaswinning doorgaat blijven er aardbevingen plaatsvinden. De gaskraan moet dus zo snel mogelijk dicht.

We kunnen namelijk prima zonder Gronings gas, als we in volle vaart inzetten op het energieneutraal maken van woningen. Ook met de geschillencommissie die Alders voorstelt, blijft het dweilen met de kraan open."

NAM
De Nerlandse Aardolie Maatschappij (NAM) kan zich goed vinden in de voorstellen van de Nationaal Coördinator Groningen. Zijn programma is een belangrijke stap voorwaarts voor bewoners van de aardbevingsregio, zegt het bedrijf.

Het is volgens de NAM goed dat de Nationaal Coördinator Groningen de regie naar zich toe trekt. ,,Op deze manier kunnen problemen geïntegreerd worden aangepakt en sneller knopen worden doorgehakt over lastige beslissingen en dilemma's", laat de NAM weten. Ook onderschrijft de NAM het voorstel dat de versterkingsmaatregelen beginnen waar de risico's op schade het grootst zijn.

SP
De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) is blij dat de NAM in het plan van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen, meer op afstand komt te staan van de schadeafhandeling en het versterken van woningen. ,,Hoe minder groot de rol van NAM, hoe beter", zei Eikenaar woensdag. ,,Het liefst had ik dat ze in geen enkel proces meer een partij waren, maar dat wil minister Kamp niet. Elke stap dat ze verder uit het systeem gaan, juich ik echter toe."

De gedeputeerde is blij dat de bewoners nu centraal staan. ,,De NAM en het Centrum Veilig Wonen kunnen nu dankzij een arbiter niet meer een woning binnenstappen om de zaak even over te nemen en te bepalen voor de eigenaren. Bewoners kunnen nu zelf meedenken."

De SP blijft erg kritisch op de activiteiten van de NAM. ,,Onverlet blijft dat de gaswinning naar beneden moet. Kamp mag dit plan niet misbruiken om het niveau van de gaswinning op peil te houden. Dan heeft hij een probleem in Groningen. Het vertrouwen wint hij hier alleen terug door het plan van Alders te omarmen en tegelijk de gaskraan verder dicht te draaien", aldus Eikenaar.

GBB
De altijd kritische Groninger Bodem Beweging (GBB) vindt het plan van Alders een eerste stap in het herstel van het vertrouwen van de Groningers. De GBB is vooral blij dat de NAM op een grotere afstand van de schadeafhandeling komt te staan. ,,We willen dat bewoners baas blijven over eigen woning. Nu er een arbiter komt, lijkt het erop dat de NAM niet meer bepaalt. Maar we moeten eerst zien hoe het precies wordt ingevuld."