Hartpatiënte Shirley (24) zal nooit weten of 'haar' donorwet het haalt

VideoShirley Man (24) wachtte vier jaar tevergeefs op een nieuw hart. Het overtuigen om mensen donor te laten worden, werd haar missie. Tot ze vorige week plotseling onwel werd. Juist tijdens het debat over de nieuwe donorwet. Zondag overleed de Rotterdamse. ,,Zo wrang,’’ zegt haar moeder. ,,Ik moet nu haar missie afmaken.’’

Volledig scherm
De moeder van Shirley Man zet haar missie voort. © Desiree Schippers

In de hoek van de kamer staat de tas nog, onder de stralende foto van Shirley met haar familie in Disneyland. De tas, die bijna vier jaar lang klaar staat voor een snel vertrek naar het ziekenhuis na het telefoontje dat er een donorhart is. Een hart waarmee de levenslustige Rotterdamse al haar dromen, van weer te studeren tot een marathon rennen, waar kan maken. 

Het verlossende telefoontje komt echter nooit. Door het tekort aan donoren is er nooit een hart dat past bij Shirley. De enige marathon die zij rent, zijn de tien meter lopen waar ze al uitgeput van raakt. Verleden jaar eindigt het wachten. Shirley is te ziek voor een donorhart. Ze blijkt ook nog een heel zeldzame stofwisselingsziekte te hebben. 

De Rotterdamse verdwijnt van de wachtlijst. ,,Nee, ze was niet verdrietig, maar voelde zich bevrijd uit haar kooi’’, blikt haar moeder Nancy Man terug. ,,Als je op de wachtlijst staat mag je niet naar het buitenland. Zelfs niet naar België. Terwijl ze juist zo reislustig was. Het zonnetje in huis. Altijd.’’ Met haar familie maakt ze een mooie reis naar haar 94-jarige opa in Hong Kong. En in het laatste weekeinde van haar leven is ze met haar vriend en vriendinnen in Milaan.