Hartritmestoornis nu effectiever te behandelen
Het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein kan patiënten met complexe hartritmestoornissen beter behandelen dankzij driedimensionale beelden van binnenuit.
Deze opnames maken het mogelijk nauwkeuriger en daarmee effectiever overtollige prikkels van de hartspier weg te nemen. Recent is volgens het ziekenhuis de eerste patiënt met succes geholpen met de nieuwe behandeltechniek voor complexe hartritmestoornissen.
Volgens cardioloog Lucas Boersma hebben meer dan 300.000 mensen in Nederland last van hartritmestoorsnissen of boezemfibrilleren. Het is de meest voorkomende hartstoornis, waarbij elektrische stroompjes als een wervelwind door de boezem van het hart rond dwarrelen en de normale rustige werking van het hart verstoren.
Patiënten krijgen last van een snelle, onregelmatige en bonkende hartslag, met klachten als vermoeidheid, kortademigheid en gebrek aan energie om inspanningen te leveren.
Littekens
Cardiologen kunnen de overtollige prikkels uitschakelen door op de hartspier kleine littekens te maken. Bij ingewikkelde stoornissen is het lastig de precieze locatie voor deze zogeheten ablatie te bepalen waardoor patiënten nogal eens terug moeten komen voor een nieuwe behandeling.
De nieuwe beeldtechniek helpt effectiever in te grijpen. Via een buisje in de bloedbaan wordt een sensor in het hart gebracht die 150.000 metingen per seconde verricht. Op basis daarvan wordt een afbeelding gevormd waarop de arts de exacte bron van de stoornis kan zien of een onbegrepen defect kan achterhalen.
Doordat de ingrepen effectiever zijn, zal het aantal mensen dat een tweede keer geholpen moet worden dalen, verwacht het ziekenhuis. Cardiologen Lucas Boersma en Maurits Wijffels hebben in het St. Antonius de eerste behandeling uitgevoerd en zijn enthousiast over deze nieuwe methode.
De nieuwe techniek is nog in een ontwikkelfase en de behandelingen zijn momenteel nog gekoppeld aan een internationale studie waaraan ook het UMC in Maastricht meedoet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waar blijven de appjes en sms’jes over de corona-aanpak? Twee jaar na eerste golf worden ze nog verzameld
Twee jaar na de eerste coronagolf worden nog steeds sms- en WhatsAppberichten van sleutelfiguren ‘verzameld en gerubriceerd’. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid op vragen van deze nieuwssite. Appjes en sms’jes ontbreken tot dusver in de stukkenstroom die verstrekt wordt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
met video
Dodelijk slachtoffer en twee gewonden bij uitslaande brand in woning Ermelo
Bij een brand in een woning aan de Smutslaan in Ermelo is vanochtend een persoon om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van politie ter plaatse. De met meerdere wagens uitgerukte brandweer wist het vuur snel te doven, maar trof later in het pand het stoffelijk overschot aan. -
Kabinet wil meteen advocaat voor slachtoffer in zedenzaak
Slachtoffers van aanranding of verkrachting die zich bij de politie melden moeten meteen de hulp van een advocaat krijgen. Het kabinet wil op die manier de positie van slachtoffers van zedenmisdrijven versterken.
-
met video
Hogere rente is aanslag op staatskas: tegenvaller van 5 miljard euro
De stijgende rente raakt de schatkist hard. Het ministerie van Financiën rekent deze kabinetsperiode op een tegenvaller van opgeteld 5 miljard euro. De tijd van ‘gratis geld’ lijkt voorbij. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze.