Hartverwarmend: Oss knuffelt brandweerlieden op rampplek

VIDEOZeven brandweerlieden die hulp verleenden na het tragische ongeval bij de spoorwegovergang in Oss, zijn donderdagavond op diezelfde plek geknuffeld door Ossenaren die daar het drama herdachten. 

De brandweerlieden, vier in uniform en drie in burger, kwamen 's avonds net als honderden andere Ossenaren naar de rampplek. Toen een vrouw ze zag, besloot ze om hen door middel van een omhelzing te bedanken.

Geëmotioneerd riep ze andere aanwezigen op om hetzelfde te doen.  Vervolgens verzamelde een groep mensen zich rond de hulpverleners om hen een hart onder de riem te steken.

Postcommandant Hans Rigter: ,,Normaliter gaan we nooit terug naar de plek van een ongeluk, maar we voelden dat we het nu wel moesten doen."

Als een dorp zo hecht

,,Ik zit nu dertig jaar bij de brandweer en heb al heel wat treinongelukken meegemaakt, maar nooit heb ik zoiets verschrikkelijks gezien. Kinderen hè, dat doet wat met je. Dit applaus en de knuffels ook trouwens. Dit heeft zo'n impact, ik heb er geen woorden voor. Hier zie je hoe hecht de Osse gemeenschap is, als een dorp zo hecht. Dit raakt iedere Ossenaar", zei Rigter, terwijl nog steeds mensen bloemen en knuffels kwamen brengen.

Rigter en zijn mannen hadden dat even tevoren ook gedaan. ,,Vier van ons hebben zelf ook kinderen, een aantal van ons kent via via wel één of meerdere slachtoffers. Het raakt ons persoonlijk." 

Bericht gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Bewoners leggen massaal bloemen en knuffels neer bij de rampplek in Oss. © Ruud Ritzen

Vele honderden aangeslagen Ossenaren trokken donderdagavond massaal naar de spoorwegovergang. Ze legden bloemen en knuffelbeesten neer en staken kaarsjes aan.

De burgemeester van Oss, Wobine Buijs, hield een korte toespraak. Ze loofde daarin de 'veerkracht van Oss'. ,,Dit is een dag waarop we alle tegenstellingen vergeten en elkaar steunen''. 

,,Iedereen heeft wel een nichtje of een vriendin die betrokken is'', aldus de burgemeester even later in gesprek met het Brabants Dagblad. ,,Er zijn geen woorden voor dit leed. Het enige dat je kan doen is samen huilen en het leven vieren. Geef je kinderen nog eens een hele dikke knuffel in de tijd die je hebt.'' 

Bericht gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De Osse gemeenteraad houdt voorafgaand aan de raadsvergadering een minuut stilte. © Roy van der Lee/BD

Minuut stilte

De Osse gemeenteraad, die donderdagavond vergadert, ging eerst gezamenlijk naar de spoorwegovergang. De raadsvergadering zou om 19.30 uur beginnen, maar dat is uitgesteld naar 20.30 uur. De bijeenkomst begon met een minuut stilte.

Ook NS-topman Roger van Boxtel was aanwezig in Oss. Uit respect voor alle betrokkenen zullen er overigens geen vertegenwoordigers van NS verschijnen in talkshows. Dat laat Bartho Boer, hoofd communicatie van de NS, weten op Twitter. ,,Eerst tijd en ruimte om dit verdriet een plek te geven.'' 

De 21-jarige Aron van Uden legde witte bloemen neer. ,,Ik werd vanochtend wakker, ik woon hier vijfhonderd meter vandaan, en hoorde het nieuws. Pas wat later besefte ik hoe verschrikkelijk het was wat er gebeurd is. Ik werd getriggerd hier naartoe te komen, ben een bloemetje gaan halen om het neer te leggen." 

Aron is zelf geen vader. ,,Ik weet niet wat het is om drie kinderen te hebben maar dit is hartverscheurend."  

Bericht gaat verder onder de video

Vier kinderen

Bij het ongeval op een bewaakte spoorwegovergang in Oss, waarbij een bakfiets van een kinderdagverblijf was betrokken, kwamen vanochtend vier kinderen om het leven. De vier overleden kinderen waren 4, 4, 6 en 8 jaar oud. Twee van de overleden kinderen zijn zusjes.

Hun oudere zus, een kind van 11 jaar, is zwaargewond geraakt. De leidster van het kinderdagverblijf is een vrouw van 32. Ook zij raakte zwaargewond. De kinderen kwamen allemaal uit Oss, de begeleidster uit Heesch.

De toestand van de gewonden is nog altijd zorgwekkend, zegt de politie.

Volledig scherm
Bewoners leggen massaal bloemen en knuffels neer bij de rampplek in Oss. © Tom Vos/BD
Volledig scherm
Burgemeester Wobine Buijs (midden met bril) in gesprek met inwoners. © Roy van der Lee/BD
Volledig scherm
Bewoners leggen massaal bloemen en knuffels neer bij de rampplek in Oss. © Tom Vos/BD
Volledig scherm
Bewoners leggen massaal bloemen en knuffels neer bij de rampplek in Oss. © Roy van der Lee/BD