Vrouwen protesteren tegen ‘femicide’ in de Turkse metropool Istanboel. De protesten tegen vrouwenmoord liggen ten grondslag aan de nieuwe trend met zwart-witfoto's op sociale media, onder de hashtag #womensupportingwomen.
Volledig scherm
PREMIUM
Vrouwen protesteren tegen ‘femicide’ in de Turkse metropool Istanboel. De protesten tegen vrouwenmoord liggen ten grondslag aan de nieuwe trend met zwart-witfoto's op sociale media, onder de hashtag #womensupportingwomen. © AFP

‘Hashtag-activisme’: wat brengt het teweeg in het echte leven?

Je hebt ze vast al eens voorbij zien komen: zwart-witfoto’s van vrouwen op Instagram met daarbij de hashtags #challengeaccepted en #womensupportingwomen. Het is het jongste voorbeeld van ‘hashtag-activisme’ op sociale media, waarbij in dit geval vrouwen opgeroepen worden om een foto van zichzelf te plaatsen om elkaar te steunen. Waar komt deze trend vandaan? Waarom doen vrouwen er wel of niet aan mee? Maar vooral: wat levert het concreet op? 

 1. Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
  PREMIUM
  Met video's
  10

  Dermato­loog over huidkanker: ‘Huidkleu­rig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’

  Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.