Volledig scherm
© Shutterstock

Heb ik dit allemaal echt nodig?

COMMENTAARIeder jaar overvalt het me weer. Ik ben me ervan bewust dat december een dure feestmaand is en ook de vakantie in juli of augustus is een ingecalculeerde kostenpost - maar de échte aanslag op het maandelijkse budget vindt plaats in september.

Schoolgeld dat moet worden overgemaakt. De vakantie deed het kroost zichtbaar goed, waardoor de kinderen ineens een maat groter zijn - en dus moeten er nieuwe gymschoenen, voetbalschoenen en kleren worden aangeschaft. Het is daarnaast de vraag of de laptop (bijkans onmisbaar voor iedere middelbareschoolleerling) nog volstaat. September is nog niet begonnen of ik vraag me af: wanneer komt er weer geld binnen?

Toch heeft deze geldverslindende maand ook een positieve uitwerking. Bij alles wat ik in mijn al dan niet digitale winkelmandje stop, sta ik iets langer stil. Heb ik dit werkelijk nodig? Ik sta ervan versteld hoeveel spullen terug in het schap gaan na deze enkele, simpele vraag. Door iets bewuster te winkelen blijk ik met veel minder spullen toe te kunnen.

Quote

Laat de welvaart van nu niet de nekslag voor ons welzijn in de toekomst worden

Quote

Zonder aan welzijn in te boeten, kunnen we makkelijk met iets minder toe

Ik realiseer me dat ik me in een bevoorrechte positie bevind. Er zijn genoeg gezinnen waar ieder dubbeltje moet worden omgedraaid om überhaupt tot de strikt noodzakelijke aankopen te komen. Mijn pleidooi om bewuster te shoppen is niet gericht aan deze groep. Maar iedereen die iets meer te besteden heeft, zou zich moeten realiseren dat je prima met iets minder nieuwe spullen kan. Goed voor je portemonnee, goed voor het milieu.

Deze zomer nog waarschuwden de Verenigde Naties in een rapport voor overconsumptie. Het ging daarin met name over onze voedselconsumptie. Vlees in het bijzonder, omdat het zo’n aanslag pleegt op het landgebruik in de wereld. En wie de cijfers onder ogen ziet van wat we in Nederland weggooien aan voedsel – tientallen kilo’s per persoon per jaar – moet wel toegeven dat het een onsje minder kan.

Voor kledingconsumptie en plasticgebruik is het niet anders. Zonder aan welzijn in te boeten, kunnen we makkelijk met iets minder toe. Laat de welvaart van nu niet de nekslag voor ons welzijn in de toekomst worden. En als we daarvoor eens niet meteen naar de overheid kijken maar beginnen bij onszelf, kan het verschil vanaf vandaag worden gemaakt.

Consuminderen niet alleen in september, maar volhouden in oktober, november, december en het nieuwe jaar.