Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, praat de Tweede Kamer bij.
Volledig scherm
PREMIUM
Diederik Gommers, anesthesioloog-intensivist in het Erasmus MC, praat de Tweede Kamer bij. © ANP

‘Hebben we straks genoeg bedden? Ik weet het niet’

Diederik Gommers staat aan het hoofd van ‘operatie corona’ op de Nederlandse intensive care-afdelingen. Er breken cruciale dagen aan, met een forse toestroom en een beperkt aantal plekken. ,,Een tekort is je eer te na, er komt altijd weer een plekje.”

Niet alleen journalisten vragen het aan hem, iedereen wil het eigenlijk wel weten: ,,Diederik, wat denk je? vragen mensen mij. Maar wat ik dènk is oninteressant”, zegt Gommers telefonisch, na weer een dag vol hectiek. De intensivist bij het Rotterdamse Erasmus MC is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. En op die ic's wordt het spannend de komende dagen. 
Vandaag kwamen er nog eens 117 coronapatiënten bij op de afdelingen voor de meest intensieve zorg. Het is de grootste stijging sinds de uitbraak in Nederland. In totaal liggen daar nu 761 patiënten met het coronavirus, een deel van hen zal wekenlang aan de beademing moeten. ,,Het stijgt veel te hard.”

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.