Heeft Iran een politieke vijand vermoord op een stoep in Den Haag?
Is de moord op de Iraanse-Nederlander Ahmad Mola Nissi (52) een politieke liquidatie? Of is er een heel ander motief voor de schietpartij woensdagavond in Den Haag?
Het is niet de plek waar je een afrekening in de Iraanse politiek verwacht: op de stoeprand voor een Haagse portiekwoning achter het Centraal Station. Toch was het vanuit deze woning, op drie hoog, van waaruit een wereldwijde afscheidingsbeweging van de Iraanse regio Ahwaz werd geleid. ,,Het Iraanse regime zit achter de moord”, zegt Qasem Niassy, een neef van het slachtoffer, heel stellig.
Dat slachtoffer, Ahmad Mola Nissi, werd woensdag aan het begin van de avond neergeschoten op de stoep voor zijn woning in de Jan van Riebeekstraat. Hij zou vijf keer zijn beschoten, vanuit een Mercedes, zeggen getuigen. Ambulancemedewerkers probeerden hem nog te reanimeren, maar dat was tevergeefs.
Afscheidingsbeweging
De schietpartij zou weinig landelijke ophef hebben veroorzaakt, ware het niet dat Nissi niet zomaar een slachtoffer is. De Iraanse Nederlander staat aan het hoofd van het politieke bureau van de Arabisch-Iraanse verzetsbeweging Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA). Een kleine, militante groepering die sinds 1999 strijdt voor onafhankelijkheid van de Iraanse regio Khuzistan, die ze zelf Ahwaz noemen. Dat gebied in het zuidwesten van Iran, tegen de Iraakse grens, wordt onder meer bewoond door zo'n 2 miljoen Ahwaz-Arabieren die zich onderdrukt voelen door het regime in Teheran.
De gewapende tak van ASMLA pleegde begin deze eeuw enkele bomaanslagen in de regio, waarbij zeker twintig mensen omkwamen. Begin dit jaar claimde de organisatie twee oliepijpleidingen in het gebied opgeblazen te hebben. Iran beschouwt de groepering als een terreurorganisatie. Ze staan niet op de Nederlandse of Europese terreurlijst.
Politieke liquidatie
Een van de leiders van die organisatie lag woensdagavond dood op een Haagse stoep. De ASMLA stelt, via een woordvoerder in Londen, dat het een politieke liquidatie is. Elders meldt de groepering dat Nederland moet zorgen voor ‘opheldering over de moord, zodat de wereld hoort van de misdaden van het Iraanse regime.’
Nissi’s neef Qasem, die ook in Nederland woont, zegt dat Nissi al vaker is bedreigd. Net zoals hij zelf. ,,De Iraanse inlichtingendienst belde dan en zei dat ze wisten waar je woonde.” Nissi vluchtte in 2006 vanuit Iran, via Syrië, naar Nederland. Hij kreeg hier een verblijfsvergunning en had inmiddels, volgens zijn neef, ook de Nederlandse nationaliteit. Nissi was volgens hem vanuit zijn Haagse portiekflat full-time bezig met de politieke strijd, hij organiseerde demonstraties en congressen.
De politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken wilen nog niets over de schietpartij zeggen. Ook niet of het om een politieke moord gaat of dat er een heel ander motief speelt. Als het waar is dat Iran een hand heeft in de liquidatie, is dat een mogelijke diplomatieke rel van grote omvang. De Iraanse ambassade was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
Misschien interne afrekening?
,,Het zou opmerkelijk zijn, want Iran heeft sinds de jaren negentig geen dissidenten in het buitenland meer omgebracht”, zegt de Iraans-Nederlands politicoloog en Iran-deskundige Peyman Jafari van de Universiteit van Amsterdam. ,,Het hoort bij de ideologie van ASMLA om Iran de schuld te geven. Ik denk dat we de opties open moeten houden dat het ook om een afrekening binnen de organisatie of een criminele zaak kan gaan.”
In de Van Riebeekstraat is de onafhankelijkheidsstrijd van de bewoners van Ahwaz onbekend. Buren in de portiekflat kennen ‘het rustige gezin’ (Nissi laat een vrouw en vier kinderen na) alleen van het passeren in de trappenhal. Wel zegt een buurvrouw dat een zoon van Nissi woensdagavond na de schietpartij een in het zwart geklede man in de toegestroomde menigte aanwees en riep ‘hij heeft het gedaan’. De politie hield gisteravond inderdaad een persoon aan die zich ‘verdacht gedroeg’, maar wil niet zeggen waar hij van verdacht wordt en of hij nog vast zit. Een andere omwonende zegt dat het moordwapen enige tijd na de schietpartij nog op de stoep bij het lichaam van Nissi lag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
Spullen inzamelen voor slachtoffers aardbeving? ‘Hartverwarmend, maar geld is beter’
De aardbeving in Turkije en Syrië leidt ook in Nederland tot een stortvloed aan hulpacties, de ene nog hartverwarmender dan de andere. Maar, zeggen experts: denk goed na wat je stuurt, en of het misschien niet beter is om geld te geven. ,,De vraag is: wat is het juiste moment voor de juiste spullen?” -
PREMIUMBV de Liefde
Robert en Petra werden na scheiding weer verliefd op elkaar: ‘Gingen elkaar opnieuw ontdekken’
In de Mezza-rubriek BV de Liefde vertellen lezers openlijk en anoniem over hun relatie. Pas toen Robert (57) en Petra (56) gingen scheiden, begonnen de echte gesprekken. ‘We werden weer smoorverliefd.’ -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
39
ACM doorzoekt administratie Eneco, Essent en Vattenfall voor controle op prijsplafond
De Autoriteit Consument & Markt heeft dinsdag de drie grote energiemaatschappijen bezocht om meer informatie te verkrijgen over de opbouw van hun energietarieven. De bezoeken zijn onderdeel van de aangescherpte controle van de toezichthouder op Eneco, Essent en Vattenfall vanwege het prijsplafond.
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
-
-
17
Reacties op aardbeving Turkije en Syrië: ‘De beelden achtervolgen mij de hele dag’
‘Ik ril ervan: ingestorte huizen, bebloede mensen op straat, het maakt het zó schrijend’ en ‘Dat je misschien geen mondkapje in je jaszak of tas hebt gedaan zou kunnen. Maar je maakt mij niet wijs als je in het openbaar vervoer reist en je allemaal mensen met mondkapjes ziet, dat je dan geen enkele ingeving krijgt om zelf ook je mondkapje even op te zetten’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van donderdag 9 februari verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
Na verworpen wet over referendum volgt de zoveelste poging het te regelen
Voor de zoveelste keer spreekt de Tweede Kamer vandaag over de invoering van een referendum. Het moet burgers de mogelijkheid geven een besluit van de Tweede Kamer of een gemeenteraad terug te draaien.