Volledig scherm
© anp

Heel 6 vwo Ibn Ghaldoun wist van examendiefstal

Alle vwo-examenkandidaten van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam waren op enig moment op de hoogte van het feit dat er examens op straat lagen. Op de school werden 27 examens gestolen, gefotografeerd en doorverkocht. Het is nog onduidelijk hoeveel leerlingen ook hebben meegewerkt aan de diefstal en hoe ze de examens hebben ingezien.

De jurist van de Onderwijsinspectie maakte eerder deze week bekend dat 20 jongeren van de Ibn Ghaldounschool de zogeheten inkeerregeling hebben getekend. Daarmee hebben ze de fraude toegegeven. Het gaat vooral om vwo'ers. Zes leerlingen uit de vwo-klas van de Ibn Ghaldoun zijn opgepakt.

In een reactie zei directeur Bart Renders van Ibn Ghaldoun donderdag dat hij de hele klas heeft toegesproken toen hij hoorde dat alle vwo'ers wisten van de diefstal. Momenteel loopt er een justitieel onderzoek naar de meest omvangrijke examenfraude ooit in Nederland. Tot nu toe zijn in totaal acht verdachten, voornamelijk leerlingen van de school, opgepakt.

Inkeerregeleing
Alle eindexamenleerlingen die vooraf de examens hebben gezien, konden zich bij de directie van de school melden. Op die manier kregen ze de kans het examen opnieuw te maken. Ze zijn echter niet automatisch gevrijwaard van strafrechtelijk onderzoek. Mocht achteraf blijken dat iemand toch heeft gefraudeerd, dan kan die scholier zijn of haar diploma kwijtraken.

De fraude kwam de avond voor het allerlaatste eindexamen in het eerste tijdvak aan het licht. Het vwo-examen Frans, dat de volgende dag zou worden afgenomen, verscheen op internet. In een begeleidende brief stond dat er nog veel meer examens op straat lagen. Behalve 15 examens van het vwo, zijn er ook 10 havo-examens gestolen en 2 van het vmbo. De leerlingen van de Rotterdamse school, en de fraudeurs van andere scholen, moesten deze week die examens opnieuw maken.