Rector Bart Renders en leerlingen bij de gymzaal van de Ibn Ghaldounschool.
Volledig scherm
Rector Bart Renders en leerlingen bij de gymzaal van de Ibn Ghaldounschool. © ANP

Heel 6 vwo wist van de diefstal

Bijna de hele examenklas van het vwo op de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool wist al geruime tijd van de diefstal van examens. De meeste leerlingen hadden de opgaven al ingezien toen ze aan hun examens begonnen. Vanaf vandaag moeten ze opnieuw aan de bak.

Vijf stoeltjes blijven vandaag leeg als de leerlingen van 6 vwo van het Ibn Ghladoun voor de tweede keer aan hun eindexamens beginnen. Van de zes leerlingen die inmiddels vastzitten voor de diefstal, zaten er vijf in deze klas met twintig leerlingen. Pas volgende zomer zullen zij een nieuwe kans krijgen om hun diploma te halen.

Voorkennis
De vijftien vwo-scholieren die vandaag wel examen doen, beschikten waarschijnlijk allemaal over de gestolen examens of wisten in elk geval dat de opgaven uit de schoolkluis waren ontvreemd. Dat blijkt uit de resultaten van de zogenaamde inkeerregeling. Wie beschikte over de in totaal 27 gestolen examens of voorkennis van de opgaven had, kon zich tot vrijdagmiddag 18.00 uur melden bij de schoolleiding. Zo kregen ook de leerlingen van het Ibn Ghaldoun de kans om opnieuw examen te doen.

Bijna alle leerlingen uit 6 vwo die níet zijn opgepakt, hebben de school laten weten dat ze de opgaven al hadden gekregen van hun klasgenoten.

Het is ook hierom dat drie leerlingen uit de havo-examenklas van Ibn Ghaldoun een kort geding aanspanden tegen de Onderwijsinspectie. Zij hebben hun examens gemaakt op eigen kracht, zo verzekeren ze.

Ze wisten niets van de gestolen opgaven en hebben die al helemaal niet gezien. 'Je kunt niet alle leerlingen van het Ibn Ghaldoun over één kam scheren. Je moet onderscheid maken tussen het havo en het vwo,' zegt hun advocaat Marianne Wiersma.

Gesloten groep
Dat vindt ook Melik (19), een van de drie leerlingen die gisteren hun zaak bij de bestuursrechter bepleitten. '6 vwo was een heel gesloten groep. Ze hadden nauwelijks contact met ons van de havo,' zegt Melik . 'Een van de verdachten zat bij ons in de klas, maar ook hij kwam van het vwo. Hij had geen vrienden in onze klas,' zegt klasgenoot Chemseddine (16). Van de 34 havo-leerlingen hebben slechts vijf leerlingen van de inkeerregeling gebruikgemaakt, omdat ze wisten van de diefstal of de examens hadden ingezien.

De rechter toonde zich gisteren weinig coulant. De examens zijn op zo'n grote schaal verspreid dat ook de havisten opnieuw de boeken in moeten. Volgens haar is het terecht dat de Onderwijsinspectie heeft besloten dat ook de havo-examens over moeten. 'Het spijt me. U moet aan de slag,' is het laatste wat de rechter de drie scholieren meegeeft voordat ze de rechtbank verlaten.

Er zit niets anders op en Melik moet zijn zomerprogramma omgooien. Twee weken geleden ging hij ervan uit dat hij nu vrij zou zijn. 'Ik wist zeker dat ik geslaagd zou zijn. Nu moet ik blijven blokken. Ik moet nu drie vakken overdoen en dan nog twee eind augustus in het derde tijdvak. Op vakantie, dat gaat niet.

'Onrechtvaardig'
Chemseddine was al bang voor deze uitkomst. 'Het is onrechtvaardig en wij worden benadeeld. Ik weet er niets van dat het verspreid is onder havo-leerlingen. Ergens in mijn achterhoofd had ik er al rekening mee gehouden. Ik heb ook al gestudeerd voor de examens die komen. Eerst Nederlands en Engels, de dag erna wiskunde en geschiedenis. Ik had het al goed gedaan de eerste keer. Nu hoop ik het nog beter te doen.'