Heel Holland van de kook

Uitpuilende schappen in supermarkten, een wildgroei aan bakgidsen. Toch lijdt een op de drie Nederlanders aan kookstress, blijkt uit onderzoek van deze krant.

Volledig scherm
Illustratie Anne Stalinsky © Anne Staal
Quote

In die tijd was het overzichte­lijk: woensdag gehaktdag, vrijdag visdag en vooral: geen gezeur, eten wat de pot schaft

Culinair historicus Lizet Kruyff

In de supermarkt voelt een op de vijf klanten paniek opkomen wegens het overweldigende aanbod. En 30 procent heeft achter het winkelwagentje nog geen enkel idee wat er 's avonds op tafel moet komen. Twijfel die leidt tot impulsaankopen en groeiend chagrijn onder hobbykoks.

Culinair historicus Lizet Kruyff noemt die kookstress herkenbaar en een kenmerk van deze tijd. Kruyff, schrijver van diverse boeken over de Nederlandse eetcultuur: ,,Tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog had een aantal Nederlanders personeel in dienst dat zorgde voor de lunch en het diner. Sommige vrouwen gingen op verloofdencursus, zodat ze bij wijze van noodgreep een puddinkje of zalmslaatje in elkaar zouden kunnen flansen wanneer de meid ziek was, maar verder hoefden ze niet na te denken over het menu.

,,Dat veranderde tijdens de wederopbouw. Jongeren wilden liever elders werken dan bij een ander in de keuken. Om het gezin toch wat behoorlijks voor te schotelen, verdiepten vrouwen zich noodgedwongen in kookboeken. In die tijd was het overzichtelijk: woensdag gehaktdag, vrijdag visdag en vooral: geen gezeur, eten wat de pot schaft.''