Heel Nederland doet mee met het Oktoberfest

Interactieve kaartIn lederhose of dirndl de hele avond aan lange tafels pullen bier drinken en worst eten. We houden ervan, zo blijkt, want in het hele land worden tegenwoordig massaal Duitse Oktoberfesten georganiseerd.

Oktoberfestfeitjes!

- Over heel Nederland worden er bijna 200 oktoberfesten georganiseerd.
- De provincies waar ook carnaval wordt gevierd (Noord-Brabant en Limburg) tellen de meeste Oktoberfesten. Utrecht komt op de derde plaats.
- Carnavalsvierders drinken nog steeds méér bier op een dag dan oktoberfestgangers.
- Het aantal alcoholincidenten ligt naar verhouding een stuk hoger tijdens carnaval.
- De strik in het schort van de dames zou de relatiesstatus verraden: Links = single, Rechts = bezet, Achter = Weduwe, Voor = maagd
- Een bierpul heeft een gemiddeld gewicht van 1,2 (leeg) tot 2 kilo (vol).
- Het bier dat wordt gedronken tijdens Oktoberfest heeft een hoger alcoholpercentage dan een normaal biertje (5 procent).
- Op het traditionele Oktoberfest zijn veertien biertenten waar in totaal 13.000 man werken. Er passen 71.000 bezoekers in.

Je vindt ze werkelijk overal, blijkt uit een rondgang. Zo organiseert de plaatselijke korfbalclub uit Dordrecht een Oktoberfest voor alle leden, hield kledingmerk Tommy Hilfiger in Amsterdam een bedrijfsfeest met oktoberfeestthema en stonden vorig weekeinde tienduizenden mensen in Ahoy Rotterdam naar hartenlust schnitzels te eten en naar Duitse schlagermuziek te luisteren.

,,Oktoberfesten schieten als paddenstoelen uit de grond", concludeert ook radio-dj Coen Swijnenberg. Hij organiseert samen met collega Sander Lantinga al acht jaar Das Coen und Sander Fest, en mag zich op het gebied van Nederlandse oktoberfeesten wel een soort pionier noemen. Toch wil hij de Nederlandse variant niet vergelijken met het originele Oktoberfest in München. ,,Volgens mij kan dat helemaal niet. Daar is het bittere ernst. In Nederland is het vooral lachen en verkleden." Maar echt zeker weet hij het niet; hij is tot zijn spijt nog nooit bij het echte Oktoberfest geweest.

,,Dat kan natuurlijk niet", lacht de Duitse Johannes Stegmann (60) uit Stahlberg, bij München. ,,Je kan geen Oktoberfest organiseren als je nog nooit bij het echte Oktoberfest bent geweest."

Hij kan het weten; hij gaat al ruim veertig jaar naar de traditionele Oktoberfesten in München, waar hij de laatste vijftien jaar zelfs in de organisatie zat. Een echte kenner dus. Dat het fenomeen nu ook in Nederland steeds populairder wordt, vindt hij prima. Maar het is wel een kwestie van 'eerst meemaken, dan namaken'.

Bron: feestkleding365.nl

Veteraan


De van oorsprong Duitse Amadé (31), die in München woont maar geruime tijd in Nederland studeerde, is kritischer over deze na-aperij. Hij vindt de Nederlandse Oktoberfesten maar een slap aftreksel van het originele Duitse feest. ,,Oktoberfest is een echte traditie, maar in Nederland zien ze het als een soort foute grap."

Helaas is het Duitse Oktoberfest ook niet meer wat het geweest is, vertelt hij. ,,Het is nu totaal anders dan toen mijn vader nog jong was. In het weekeinde is het nu zó druk dat het geen doen meer is. Vroeger was het een feest voor de stad, nu lijkt het wel alsof de hele wereld naar München afreist. De oorspronkelijkheid is verdwenen."

Lees verder onder de interactieve kaart

Ontbreekt er een Oktoberfest op de kaart? Meld het feestje dan hier aan en wij plaatsen het er zo snel mogelijk bij. 

Echte Duitse spirit

Volledig scherm
Oktoberfest in de Boterwaag met dirndl en lederhosen en een hele hoop bier © Frank Jansen

Dat Oktoberfesten steeds populairder worden in andere landen - vooral Italië en de Verenigde Staten - vindt hij ergens ook wel weer positief. ,,Het zou fijn zijn als het hier weer een echt Duits feest wordt, en iedereen zijn eigen variant in eigen land viert. Maar ik acht die kans best wel klein."

Een écht Duits Oktoberfest organiseren in Nederland is volgens beide Duitsers onmogelijk. Nederlanders zouden de 'echte Duitse spirit missen'; iets wat niet zomaar na te doen is. Een goed Oktoberfest organiseren is dus makkelijker gezegd dan gedaan. Het moet in je cultuur zitten, je moet er mee opgegroeid zijn.

,,Wij zien de charme, we zien dat het meer is dan simpel bier drinken. Er zit geschiedenis en toewijding in. Nederlanders hebben die cultuur simpelweg niet omdat ze hier niet zijn opgegroeid", stelt Amadé.

Enorm succes

Hoe het ooit begon

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Lodewijk nodigde allemaal brouwerijen uit die hun eigen tent mochten opzetten, en hun eigen bier en eten mochten verkopen. Het feest was zó'n succes dat mensen het nog een keer wilde meemaken. Sindsdien wordt het elk jaar georganiseerd. Het karakter is hetzelfde gebleven: bierbrouwerijen hebben hun eigen tent, met ieder hun eigen bier en identiteit. De jaarlijkse intocht van de brouwerijen, waarbij ze intrek nemen in hun eigen tent, is elk jaar een bijzonder spektakel.

In Nederland lijken ze van dat gebrek aan cultuur echter weinig last te hebben. Op veel plekken in het land zijn de Oktoberfesten jaarlijks een enorm succes, bewijst onder meer de Haagse Alice van Schoonhoven. Dit weekeinde organiseert zij samen met collega's voor de negende keer een Oktoberfest op de Grote Markt in Den Haag.

,,We zijn toentertijd heel klein begonnen, het was gewoon een spontaan idee van het personeel. Toen het zo'n succes was, zijn we het jaar erop maar weer zo'n feest gaan organiseren. Steeds een stapje groter, tot we opeens compleet waren uitgerust met biertuin, schnitzelparadijs en een arsenaal aan Duitse hits."

Dit jaar is zelfs een deel van de Grote Markt omgebouwd tot Duitse biertuin zodat mensen naar hartenlust aan lange tafels bier kunnen drinken, worst en schnitzel kunnen eten en ongegeneerd mee kunnen zingen met Duitse schlagers.

In Den Haag worden dit weekend zo'n 2.000 mensen verwacht die Oktoberfest komen vieren. Je kunt dus wel spreken van een heus Haags volksfeest, meent Van Schoonhoven.

Gejatte tradities

Dat er gesproken wordt over een 'volksfeest' is typerend voor Nederland, vindt Amadé. ,,Wij denken dan: grijp terug op je eigen volksfeest. Mensen zijn op zoek naar tradities, maar die hebben ze niet, dus jatten ze die een beetje van ons. Maar een traditie kan je niet nadoen."

Echt druk kan hij zich er evenwel niet over maken. ,,Er is natuurlijk niks mis met ordinair bier drinken. En dat kunnen ze in Nederland gewoon goed."

  1. Het nieuwe kalifaat in Noordwest-Afrika en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Het nieuwe kalifaat in Noord­west-Afri­ka en Angela de Jong in de Ochtend Show to go

    Verslaggever Bob van Huet is morgen te gast in de Ochtend Show to go om te praten over de groeiende Islamitische Staat in Noordwest-Afrika. Ook tv-columnist Angela de Jong is te gast om onder meer te praten over de programma’s Dancing on Ice en Kopspijkers. Daarvoor spreken we ook met cabaretier en presentator Jack Spijkerman. De show wordt gepresenteerd door Yora Rienstra en is vanaf 07.30 uur live te zien in onze app en op de site.