Dieuwertje Blok samen met Zwart Piet
Volledig scherm
Dieuwertje Blok samen met Zwart Piet © anp

Heibel achter de schermen bij het Sinterklaasjournaal

Het pietendebat zorgt nu zelfs voor heibel achter de schermen van het Sinterklaasjournaal. Inzet is de positie van presentatrice Dieuwertje Blok en haar kritiek op Zwarte Piet.

Algemeen directeur Paul Römer van de NTR, de publieke omroep die het programma uitzendt, wil Blok ondanks haar kritiek hoe dan ook voor het programma behouden. Volgens hem keert ze in 2016 zeker terug, zo laat hij via woordvoerder Karlijn Vos weten. Maker en eindredacteur Ajé Boschhuizen plaatst echter vraagtekens bij Bloks terugkeer. In een interview met deze krant afgelopen zaterdag zei Boschhuizen, die niet van Zwarte Piet afwil, dat hij nog een gesprek met Blok over haar stellingname wil. Ook gaf hij aan dat het Sinterklaasjournaal best zonder de presentatrice kan, die er al sinds het begin in 2001 aan verbonden is.

Persoonlijk
Volgens woordvoerder Vos heeft Boschhuizen dit alles 'op persoonlijke titel' gezegd en 'niet namens de NTR'. Het is onduidelijk of Blok zich zelf nog met het programma kan verenigen waarin nog altijd zwart ge-schminkte hulpjes van Sinterklaas voorkomen. Zij weigert sinds haar uitspraak in Trouw dat 'we maar eens van die rare blackface af moeten' elk commentaar.

Duidelijk is dat er binnen het Sinterklaasjournaal verschillende meningen leven in deze kwestie. Zo zegt acteur Maarten Wansink (Huispiet) zijn medewerking volgens Boschhuizen direct op als de pieten niet meer zwart mogen zijn. Wansink zelf wil niet op dat statement reageren. Cabaretier Erik van Muiswinkel (Hoofdpiet) is daarentegen juist vóór verandering, maar spreekt daarmee volgens Boschhuizen slechts namens 'een klein kringetje blanke hoogopgeleide intellectuelen'. Volgens Boschhuizen zou het Sinterklaasjournaal 'het grote publiek direct verliezen als Zwarte Piet abrupt veranderd werd'. 

De voorlopig laatste uitzending was afgelopen zaterdag: volgend jaar november keert het populaire programma terug. In januari evalueert het team de reeks van dit jaar. Wie terugkeren, zal waarschijnlijk pas in de loop van 2016 blijken.