Volledig scherm
© anp

'Heilig brood uit de hemel' wordt biogas

Islamitische bewoners van acht flats in Ede gooien oud brood om religieuze redenen naar beneden. Andere bewoners klagen over vervuiling. Maar daar heeft de gemeente nu een oplossing voor: ze kunnen biogas maken van de broodresten.

Quote

Er wordt van alles op het gras gegooid: vieze luiers, halve bankstel­len

Michael de Wild, bewoner Elskampflat

,,Steeds meer bewoners klaagden over vervuiling van de openbare ruimte rond de flats,'' vertelt een woordvoerder van de gemeente Ede. In de nota Aanpak Ede Schoon staat het zo: 'Bewoners gooien brood over de balkons naar beneden om het terug te geven aan de aarde, 'moeder natuur'. Vanwege hun religie is het voor de bewoners verboden 'heilig' brood bij het gewone afval weg te gooien.' Maar: het verzamelen van dit brood en verwerken tot biogas mag wél.

En dáár zag de gemeente een oplossing. Voor het plan - met de werktitel: 'Heilig brood uit de hemel' - is 10.000 euro vrijgemaakt. Het biogas zal worden gebruikt in een buurtkeuken voor het koken voor kwetsbare bewoners.

Boetes
Zohra Goudal (59), bewoonster van galerieflat De Brugge, is blij met het biogasplan. Maar, vindt ze: ,,Ze moeten hier óók gewoon boetes gaan uitdelen aan de viespeuken." Goudal is van Marokkaanse komaf en woont al sinds 1993 in de hoogbouw van Ede-Zuid, die bestaat uit acht naast elkaar gelegen flats met in totaal 903 appartementen.

Volgens haar zijn het vooral de Syrische bewoners die oud brood en ander afval over de reling gooien. ,,Zij zijn nieuw, kennen onze gebruiken nog niet. Ik ben zelf ontzettend netjes. Het klopt dat veel moslims hun brood niet in de afvalbak gooien, maar ik doe dat wél. Ik wil geen muizen in huis."

Volgens de gemeente zijn het mensen uit allerlei culturen die in de flats brood en ander afval naar beneden gooien. ,,Dat brood is hier zeker niet het grootste probleem,'' zegt Michael de Wild, bewoner van de Elskampflat. ,,Er wordt van alles op het gras gegooid: vieze luiers, halve bankstellen."

Ratten
In de hal van de flats wordt de bewoners met briefjes gevraagd geen brood naar beneden te gooien. 'Hier komen ratten op af', staat er.

,,Op een rattenplaag zitten we niet te wachten,'' zegt een beheerder. Zelf betwijfelt hij trouwens of er voldoende brood verzameld kan worden om een biogasinstallatie op te laten draaien voor een buurtkeuken. "Het gaat in mijn beleving ook weer niet om gigantische hoeveelheden."

De gemeente hoopt de kosten van het biogasplan samen met de kosten van acht andere eigen zwerfafvalprojecten vergoed te krijgen van het Rijk. Via Nederland Schoon is er jaarlijks 20 miljoen euro beschikbaar. In de Amsterdamse Kolenkitbuurt, een wijk waar veel allochtonen wonen, werd in 2014 ook al een biogasinstallatie geplaatst om 'heilig brood' te vergisten.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.